tancszinhaz.jpg
Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Az államfő felidézte: csaknem 18 éve, 2001-ben a döntéshozókban felmerült, hogy a tánc közössége és közönsége Magyarországon elég nagy és erős ahhoz, hogy ez a művészeti ág ne csak ?albérletben" legyen jelen a különféle színpadokon, hanem saját otthonra találjon.

?A Nemzeti Táncszínház létrejötte azt üzente: a magyar táncművészet folyamatosan olyan értéket hoz létre, amely bőven megérdemel egy önálló intézményt" ? fogalmazott.

Az első idők kényszerű megoldásai és az elmúlt esztendők állandó vendégeskedése után most új korszak kezdődhet ? mondta, hozzátéve: nagykorúságának esztendejében végre elkészült a nemzeti intézmény saját múltjához és hivatásához méltó játszóhelye.


nt_gala.jpg
MTI/Illyés Tibor

A köztársasági elnök szerint az intézmény küldetése, hogy ?képviseljen, teret adjon, bemutasson, elbűvöljön, neveljen és kezdeményezzen" amellett, hogy folyton fejlődő, inspiráló közeget teremtsen ott, ahol élvonalbeli, nemzetközi hírű magyar tánccsoportok adják egymásnak az öltözőajtók kilincsét. ?Olyan hely legyen, ahol a kultúrát alkotják, formálják, éltetik" ? fogalmazott

A magyar táncművészet mestereiben pedig minden tudás, tehetség és lelkesedés megvan, hogy a puszta falak közé mindenkor maradandó élményt adó előadásokat varázsoljanak ? zárta beszédét a köztársasági elnök Weöres Sándor A tánc című költeményét is idézve.

A péntek esti zártkörű nyitógála után a nagyközönség először szombaton veheti birtokba a Nemzeti Táncszínház új épületét. A gáláról készült felvételt pénteken 21 órától az M5 kulturális csatorna sugározza.


nt_avatas.jpg
MTI/Illyés Tibor

A Nemzeti Táncszínház új épülete, amelyet a Millenáris parkban ipari épületből kifejezetten táncelőadásokra építettek át 4,6 milliárd forintos állami forrásból, egy nagy és egy kisebb teremben összesen mintegy 500 nézőt tud befogadni.

A gálaműsorral kezdődő Budapest Táncfesztivál összesen 24 előadással és kilenc premierrel várja a közönséget február 15. és március 2. között.