fbpx

Afrika Magyarországon, Magyarország Afrikában

unnamed

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott nemzetközi kulturális programsorozat zajlott júniusban a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága szervezésében Kontinenseken átívelő hidak az emberiség szellemi kulturális örökségének megőrzéséért címmel. A programsorozat két nagy részből állt, célja az afrikai országok szellemi kulturális örökségének megőrzésében való szakmai részvétel volt.

A szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló UNESCO egyezményhez Magyarország 2006-ban csatlakozott. Az UNESCO prioritásait figyelembe véve hazánk kezdeményezte olyan programok megvalósítását, amelyek a fejlődő országok (és kiemelten Afrika) szellemi kulturális örökségének megőrzését elősegíthetik.

10
Kontinenseken átívelő hidak az emberiség szellemi kulturális örökségének megőrzéséért
Forrás: YouTube

A júniusban zajlott kulturális kapcsolatépítő programsorozat első felének Magyarország, második részének Etiópia adott otthont. Június 3. és 10. között az afrikai Botswanából, Etiópiából, Ghánából, Mozambikból, Ugandából és Zimbabwéből népzenével és néptánccal foglalkozó szakemberek érkeztek hazánkba. Szakmai továbbképzés során táncházi és népzenei eseményeken vettek részt, megismerték a Táncház- és Kodály-módszert és találkoztak szellemi kulturális örökség közösségekkel. A Skanzen Pünkösdi Örökség Ünnepén való részvételük zárta az egyhetes találkozót.

A programsorozat június 14-én az Addisz Abeba-i Nemzeti Színházban folytatódott. Ünnepi eseményen adta át a magyar állam képviseletében dr. Csonka-Takács Eszter, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Szellemi Kulturális Örökség Szakbizottságának elnöke Etiópiának a hatvanas években magyar népzenekutatók által gyűjtött egyedülálló népzenei és néptánc felvételek digitalizált változatát. A digitalizált anyag a Nemzeti Könyv- és Levéltárba, az Addisz-Abeba-i Egyetem Etióp Tanulmányok Intézetébe és a Yared Zeneiskolába került.

A ceremóniát az etiópiai kulturális miniszterhelyettes ünnepi beszéde és tradicionális népzenei és néptánc program kísérte. Díszvendégként fellépett a Szeged Néptáncegyüttes a Tükrös zenekarral.

108

Június 15-én a Yared Zeneiskolában egész napos nemzetközi műhelykonferenciát tartottak, amelynek során magyar, etióp, francia és amerikai kutatók mutatták be az 1965-ös gyűjtés történetét, az anyag digitális és adatbázisban történt feldolgozását és a szakmai együttműködés diplomáciai és kultúrtörténeti hátterét.

Az Addisz-Abebában lezajlott ünnepi és szakmai program nem egy folyamat lezárását, hanem a múltban megkezdődött együttműködés felélesztését szolgálta, egyben új lehetőségeket nyitott a jövőbeni együttműködés számára Etiópia és Magyarország között.

104

Az előkészítés mellett a program megvalósításában az MTA BTK Zenetudományi Intézete, Magyarország Etiópiai Nagykövetsége és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága segítette a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága munkáját.

A rovat további cikkei