Győr adott otthont csütörtökön a Cselekvő közösségek projekt keretében 2017 és 2019 között rendezett megyei szakmai napok országos rendezvénysorozatokat záró eseményének. Az elmúlt években 18 megyében 434 település képviselőtestületi tagjai és hivatali dolgozói, valamint összesen 18 helyszínen 305 településről 401 közösség 678 résztvevője kapcsolódott be az országos eseménysorozatokba.

A Cselekvő közösségek ? aktív közösségi szerepvállalás kiemelt projekt a kulturális ágazat országos fejlesztőprojektje a múzeumi, a közművelődési és a könyvtári terület egyedülálló összefogásával. A projekt a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciumában valósul meg a Széchenyi 2020 program keretében, 3 milliárd forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatással.

 

A csütörtöki sajtótájékoztatón Dr. habil. Arapovics Mária, a projekt szakmai vezetője a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ részéről bemutatta az egész országra kiterjedő projektet, a 18 állomásos megyei szakmai műhelynapok rendezvénysorozatot, valamint ismertette a köztisztviselőknek indított, a kulturális közösségfejlesztés gyakorlatát fókuszba állító akkreditált továbbképzés eredményeit.

 

Encsyné dr. Nánási Ágnes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzati Hivatal Területfejlesztési és Területrendezési Iroda vezetője ismertette a megyei TOP-projekteket, beszédében a szakmai találkozó és a megyei fejlesztések összefüggéseire világított rá.

 

Giczi András, a projekt szakmai vezetője az Országos Széchényi Könyvtár részéről a sajtótájékoztatón bemutatta a 18 megyében megszervezett aktív közösségek találkozói rendezvénysorozatot, és összegezte a tapasztalatokat.

 

A projekt keretében a települési képviselőtestületek tagjai és hivatali munkatársai számára 2017 júliusában kezdődtek a Helyi identitás és kohézió erősítése és a Cselekvő közösségek ? aktív közösségi szerepvállalás konstrukciókat bemutató, és azok összefüggéseit áttekintő ?Miért szeretek itt élni? című műhelynapok. Az elméleti háttér ismertetése mellett a közösségfejlesztési folyamatot, és a közösségi tervezés lépéseit is áttekintették a tematika során. A népszerű programokon összesen 434 településről 756-an vettek részt.

2019 januárjában indult el a megyékben működő aktív közösségek megismerkedését, tapasztalatcseréjét szolgáló szakmai műhelymunka-sorozat. A megyékben tevékenykedő közösségek sokszínűsége már önmagában is nagy érték, hiszen e változatos közösségek magukban hordozzák az egyének számára nélkülözhetetlen társas kapcsolatokat, egzisztenciális lehetőségeket, helyi értékek és normák megbecsülését, valamint egymás segítését.

Az eredményeket összegző sajtótájékoztatót követő csütörtöki szakmai napon ? csakúgy, mint a többi 17 megyében ? a településük értékeinek megőrzéséért, a fiatalok jövőjéért, az idősebbek megbecsüléséért munkálkodó közösségek képviselői találkoztak azért, hogy részletesen is bemutassák tevékenységüket. A rendezvény egyik legfontosabb célja az volt, hogy fórumot teremtsen annak érdekében, hogy a szomszédságok, a települések közösségei megismerjék egymást a lokális kapcsolatok hálózattá szélesítéséhez.