A 2016-2019 közötti időszakra szóló dokumentum célja a magyar-kínai kulturális kapcsolatok továbbfejlesztése a két ország kulturális tárcái, valamint a kulturális terület szerteágazó művészeti ágai közötti konkrét együttműködések elősegítésével. A munkaterv hangsúlyozza az elmúlt években kialakított kapcsolatok elmélyítésének, a folyamatos kulturális jelenlét fenntartásának és erősítésének fontosságát mindkét országban.

kinamunkaterv

Lehetőséget nyújt a két ország művészeti szakemberei, szakmai szervezetei és alkotószövetségei közvetlen együttműködésére a színház, a képző- és iparművészet, az irodalom- és könyvszakma, a zene, a film- és videoművészet, a fotóművészet, a design, az animáció, a népművészet, a táncművészet és a cirkuszművészet területén. Ösztönzi irodalmi alkotások egymás nyelvére történő lefordítását egymás kultúrájának jobb megismerése érdekében, a nemzetközi könyvvásárokon történő részvételt, a közgyűjteményi intézmények közötti szakmai együttműködést, a közös kiállítások, tárlatok kölcsönösségi alapon történő szervezését.

A kétoldalú tanácskozás során Dr. Hoppál Péter meghívta a kínai kulturális tárca vezetőjét a jövő évi Budapesti Tavaszi Fesztiválra, amelynek díszvendége Kína lesz.A Kína és a közép-kelet-európai országok kulturális együttműködése című kulturális miniszteri konferencia témái a kulturális örökségvédelem, a kulturális és kreatívipar nemzetközi piacának szélesítési lehetőségei, valamint a művészek mobilitásának és művészeti alkotások cseréjének támogatása. A konferenciát Vezhdi Rashidov bolgár kulturális miniszter és Luo Shugang kínai kulturális miniszter nyitotta meg.

DSC_0143_1

Hoppál Péter felszólalásában kiemelte: a művészek mobilitása több, mint országról országra utazni: ennek ösztönzése a régiók, országok, személyek közötti kulturlis értékek közvetítését is jelenti, hozzájárulva kulturális örökségünk megismeréséhez és egymás jobb megértéséhez. A magyar fél hisz abban, hogy intenzívebb, következetesebb támogatás szükséges a művészek mobilitásának bátorításához a köz- és magánszféra együttműködésével.

A konferencia zárásaként a részvevők aláírták a 2016-2017 évekre szóló Kína-Közép-kelet Európa kulturális együttműködését előmozdító zárónyilatkozatot.