3_Copy

Kásler Miklós ünnepi beszédében a magyar nemzet és a kormány nevében megköszönte a díjazottaknak a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett kimagasló, példamutató tevékenységét.

A miniszter felidézte, hogy a krónikások szerint a magyarok mitikus eredetmondája az Emese álma. A monda szerint a fejedelemasszony isteni álmot látott, látomása volt egy turul megjelenésének képében. Úgy érezte, hogy méhében forrás fakad, amely ágyékából csörgedezve idegen földön óriási folyammá terebélyesedik. Az égi látomás gyümölcse Álmos lett, és az ő ivadékaiból valóban szent királyok származtak. Álmos küldetése az volt, hogy összegyűjtse a rokon népeket, szövetségbe tömörítse őket és ?visszafoglalja ősei gyümölcsét itt a Kárpát-medencében”. Küldetését hatodik unokája, Vajk teljesítette be, emelte spirituális magasságokba, új dimenziók közé helyezte azzal, hogy felvette a kereszténységet – mondta a miniszter.

Kijelentette: az államalapító Szent István király kijelölte a magyarság helyét Európában és a világban is. Ez a gondolati kör emelete a világi hatalom csúcsára a birodalmat évszázadokon keresztül, és ez volt az a régi biztos alap sanyargattatásaink, nyomorúságaink és véráldozataink évszázadaiban, amire mindig tudtunk építeni.

Az ünnepségen Magyar Érdemrend Lovagkereszt, Magyar Érdemrend Tisztikereszt, Magyar Érdemrend Középkereszt, valamint Népművészet Mestere és Népművészet Ifjú mestere elismeréseket adtak át.

32_Copy
Marosy Gerda néptáncos átveszi a díjat

Kiemelkedő népművészeti alkotó- vagy előadóművészi teljesítménye elismeréseként Népművészet Ifjú Mestere díjban részesült:

Baráth Gábor busómaszk-faragó,

Csasztvan Zsuzsanna népdalénekes,

Dudás Dávid néptáncos,

Gajdos Zsuzsanna tojásfestő,

Klitsie-Szabad Boglárka mesemondó,

Marosy Gerda néptáncos,

Panák Annamária kékfestő,

Széles Zsolt fafaragó,
Vancsa Boglárka Eszter szövő,
Ifj. Zsuráfszky Zoltán táncos.


36_Copy
Ifj. Zsuráfszky Zoltán táncos a díj átvételekor

A népművészet területén nyújtott kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Népművészet Mestere díjat vett át:

Bolvári Andrásné pingáló művész,
Csipkés Vilmos Sándor mesemondó,
Dervár Ferenc, kume dudás,
Dobcsák Béla hagyományőrző juhász,
Fetter Ferencné Boha Mária hímző,
Jankovics Tamás fafaragó,

24_Copy
Jankovics Tamás fafaragó

Kiss Árpádné Veres Katalin palástkészítő,
Luka Lajos Kosárfonó népi iparművész,
Tófalvi ?Gödri” Árpád táncos,
Tóth Ildikó kékfestő népi iparművész.

27_Copy
Tóth Ildikó kékfestő népi iparművész

Kiemelkedő színvonalú munkája elismeréseként Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült kulturális területen:

Poprády Géza, az Országos Széchényi Könyvtár nyugalmazott főigazgatója,

Temesi Ferenc Kossuth-díjas, Babérkoszorú díjas és József Attila-díjas író, műfordító, drámaíró, forgatókönyvíró, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja,

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend Középkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át kulturális területen
Dr. Kenyeres Zoltán Széchenyi-díjas és József Attila-díjas irodalomtörténész, az irodalomtudomány doktora, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézete Modern Magyar Irodalomtörténeti Tanszékének professor emeritusa.

Magas színvonalú munkájáért Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át kulturális területen:
Fodor Zsóka színművész,

Dr. Jánosi Zoltán József Attila-díjas irodalomtörténész, szerkesztő,
Orosz Klaudia Jászai Mari-díjas látványtervező, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház képzőművészeti vezetője,

Paor Lilla előadóművész, műsorvezető,
Soltra E. Tamás szobrász- és éremművész, a Soproni Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kara Alkalmazott Művészeti Intézetének egyetemi docense,
Dr. Závogyán Magdolna, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója, az Emberi Erőforrások Minisztériuma volt kultúráért felelős helyettes államtitkára.