A miniszterelnök által bejelentett Modern Városok Program lehetőséget ad a megyeszékhelyek, megyei jogú városok kulturális infrastruktúrájának fejlesztésére, megújítására ? mondta napirend előtti felszólalásában az Országgyűlés október 26-i ülésén a kultúráért felelős államtitkár. Dr. Hoppál Péter kiemelte: Pécs kulturális életének fejlesztéséhez a Zsolnay Kulturális Negyed és Kodály Központ, valamint a Pannon Filharmonikusok jelenlegi állami támogatásának jelentős növelésével járul hozzá a kormány.

hoppal_sooslajos
Fotó: Soós Lajos/MTI

Hoppál Péter arról beszélt: mindenki előtt nyilvánvalóan látható jelei vannak, hogy a 2. és 3. Orbán-kormány a rendszerváltás óta legnagyobb lendülettel támogatja a kulturális infrastruktúra fejlesztését. Mint mondta: míg a kormány 2010-es hivatalba lépésekor olyan állapot volt Magyarországon, hogy a nemzetközi mérések szerint az országot napok választották el az államcsődtől, a polgári kormány sikeres gazdasági intézkedéseinek köszönhetően mostanra 100 milliárd forintos nagyságrendű kulturális infrastruktúra-fejlesztést képes betervezni a költségvetésébe. Így újult meg egyebek mellett az Erkel színház, a Zeneakadémia, a Pesti Vigadó, a Várkert Bazár és a nem állami működtetésű Budapest Music Center. Hangsúlyozta: ezek a fejlesztések elsősorban a budapesti kulturális intézményrendszer infrastruktúráját támogatják.

Hoppál Péter hangsúlyozta: most azonban a kormány Modern Városok Programja a vidék számára ad fejlesztési lehetőségeket a polgármesterek miniszterelnökkel történt egyeztetése alapján. A kulturális államtitkár hozzátette: nagy öröm számukra, hogy a Modern Városok Program keretében 5 megyeszékhelyen is döntés született konkrét kulturális fejlesztésekről. Ezek között említette a debreceni Csokonai Színház 6,5 milliárd forint összegűre tervezett felújítását, a kaposvári Csiky Gergely színház 9 milliárd forint összegű teljes körű felújításáról, valamint a szolnoki művésztelep és a székesfehérvári Fekete Sas Szálló felújításáról született döntést. Hoppál Péter szólt arról is: Pécs infrastrukturális fejlesztéséhez a Zsolnay Kulturális Negyed és Kodály Központ, valamint a Pannon Filharmonikusok jelenlegi állami működési támogatásának jelentős növelésével járul hozzá a kormány.