fbpx

Átadták a legjobb fesztiváloknak járó Beke Pál-nívódíjakat

szigetfeszt
Forrás: a Sziget fesztivál honlapja

Magyarországon 315 regisztrált fesztivál van, ebből 280 kötődik a szövetség tagjaihoz. Ezek közül húsz Erdélyben és a Partiumban, hat a Felvidéken, három a Délvidéken működik.

A hazai fesztiválok olyan programokat kínálnak, amelyek iránt belföldről és külföldről is érdeklődnek az emberek, s akár napokig ott tartják a látogatókat az adott településen. A fesztiválszervezők riválisai ugyan egymásnak, mégis tudnak egy szövetségben dolgozni, mert sokkal több fűzi össze az ágazat szereplőit, mint ami elválasztja. Erre remek példa a budapesti Sziget, a soproni Volt vagy a debreceni Campus, amelyek kölcsönösen erősítik egymást évről-évre.

sziget2
Forrás: a Sziget fesztivál honlapja

Debrecen kulturális alpolgármestere szerint Magyarország fesztiválországgá vált, ezért fontos, hogy a tradíciók erősítése mellett megjelenjen az innováció, a kor követelményeihez való alkalmazkodás is a rendezvényeken. Éppen ezért kiemelt szerepe van a fesztiváloknak Debrecen 2030-ig szóló kulturális stratégiájában: a megyeszékhely ezen a területen is regionális szerepre törekszik, ezért kapcsolódott be például a hortobágyi és a Tisza-tavi események szervezésébe.

A Magyar Fesztivál Szövetség debreceni közgyűlésén átadták a 2018-ban alapított Beke Pál-nívódíjakat. A Szurdi Éva keramikusművész által készített szoborral együtt járó elismerést idén a PanyolaFeszt, a Bach mindenkinek, a VeszprémFeszt és a Muzsikál az erdő képviselője vehette át.

Forrás: MTI

 

A rovat további cikkei