Hodi_Eva
Hódi Éva az adai középiskolában tanított, majd a Szarvas Gábor Könyvtár vezetője, később igazgatója volt, a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület elnöke.
MTI/Máthé Zoltán

 

?A magyar nyelv a legnagyobb kincsünk, a magyarság összetartó ereje” ? hangsúlyozta Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára a díjátadón. Kiemelte: azok, akik a magyar nyelvvel foglalkoznak, kiemelt felelősséggel kell hogy végezzék munkájukat, mert ha anyanyelvünket nem műveljük megfelelően, akkor a magyar kultúra és az egész magyarság is széthullik. A Magyar Nyelvőr Alapítvány minden évben olyanoknak adja át a Magyar Nyelvőr Díjat, akik sokat tettek a magyar nyelv ápolásáért ? emelte ki Keszi István, az alapítvány alapítói képviselője. Hozzáfűzte: az elismerést minden évben egy határon túli és egy Magyarországon élő ember kaphatja meg, továbbá az, aki a legtöbbet tette az alapítvány céljainak megvalósításáért ? mondta el Keszi István.
Raatz_Judit
Raátz Judit, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) oktatója, a Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézetben a Mai Magyar Nyelvi Tanszék tanára
MTI/Máthé Zoltán

Raátz Judit a magyar nyelv kutatásáért, oktatásáért, munkásságáért vehette át az elismerést, Hódi Éva pedig a magyar nyelv megőrzése és oktatása érdekében végzett külhoni tevékenységéért részesült az aranyszínű talapzaton álló, gravírozott tollat ábrázoló díjban és a vele járó pénzjutalomban.

A kuratórium döntése értelmében az idén az alapítványért legtöbbet tettek díját megosztották és majd azoknak a határon túli pedagógusoknak adják át, akik tevékenységükkel egész évben segítik a magyar kultúra megőrzését.

Az alapítvány célja, hogy az 1872-es Magyar Nyelvőr szellemiségének megfelelően a magyar nyelv megőrzését, kutatását, ápolását szolgáló rendezvényeket, kiadványokat, törekvéseket támogassa a határokon innen és túl, valamint erkölcsi és anyagi elismerésként évről évre átadja a Nyelvőr Díjakat.

Forrás: MTI