Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára az ünnepségen elmondta, hogy az új épület kialakítását és az archívum elhelyezéséhez szükséges eszközök beszerzését a kormány 130, az önkormányzat 20 millió forinttal támogatta.


d_kzg20181114008_600x400.png
Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója beszédet monda makói levéltár új épületegyüttesének átadásán.A képen: Kovács Beáta, a Csongrád Megyei Önkormányzat alelnöke,Farkas Éva Erzsébet (Fidesz-KDNP) polgármesterés Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár (balról).Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Felújították a védett homlokzatú villaépületet, a hozzákapcsolódó pavilonépületet, melyet bővítettek is, ez utóbbiban a 21. század kihívásainak mindenben megfelelő galériaraktár kapott helyet ? tudatta a politikus.

A levéltárban 1850 folyóméternyi dokumentum őrzi a város múltját, köztük a legrégebbi az 1682-ben keletkezett, földesúri igénnyel jelentkezett Balogh Miklós csanádi püspöknek címzett királyi kamarai válaszlevél ? közölte az államtitkár.

A levéltárak látogatása egyre népszerűbb tevékenység mind a bölcsész kutatók, mind a családok körében. Egyre többen lépik át a levéltárak kapuit, hogy korabeli források tanulmányozása közben elmélyedjenek hazánk történelmének fontosabb eseményeiben vagy éppen megismerjék felmenőik históriáját ? fogalmazott Latorcai Csaba, aki leszögezte, jelenünk és jövőnk nemzetépítő alakításához elengedhetetlen régmúltunk tényszerű föltárása.

Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) főigazgatója hangsúlyozta, hogy egy levéltáros számára a legfontosabb az identitás, a múlt emlékeinek megőrzése a jövő számára. Az MNL 84 telephelyen, összesen 300 kilométernyi iratot őriz, köztük a magyarországi írásbeliség kialakulásának időszakából származó dokumentumokat ? tudatta a szakember. A jövőben Makó és a környező 16 település iratanyaga mellett az egykori Csanád vármegye dokumentumait is az új épületegyüttesben helyezik majd el ? közölte a főigazgató.

Forrás: MTI