14203105_1401189219894686_4949281413971326565_n

Mint írják: az ötletgazda a Pécsi Bányásztörténeti Alapítvány volt, az emlékmű megvalósítását pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a pécsi önkormányzat is támogatta. Csaknem egy évig tervezték, hosszú kutatómunka áll az alkotás mögött. Az egykoron még ott dolgozó bányamérnökök emlékei, a régi képek, a szakirodalmak alapján sikerült rekonstruálni az aknákat.

 

Hoppál Péter beszédében kiemelte: Pécs a ?legek? városa lett, a most átadott emlékmű pedig egy újabb egyedülálló kezdeményezés eredménye. Itt működik egyedül Bányamanó-mozgalom, mely a kicsiket fogja össze, hogy bennük is éljen a pécsi bányászat öröksége. A világon egyedül itt szólalnak meg harangok naponta többször az egykori aknatornyoknál, és most újabb unikummal lett gazdagabb Pécs: az átadott emlékmű az egyetlen olyan, amely teljesen bemutatja egy bányászati terület összes aknáját.

 

Páva Zsolt polgármester elmondta: különleges öröm, hogy a város napja idén egybe esik a bányásznappal, hiszen így Pécs két fő hagyományát, az oktatást és a bányászatot is együtt ünnepelhetjük.

 

 

Forrás: pecsma.hu

Fotó: Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár Facebook-oldala