Hoppál Péter közölte: az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kubinyi Ágoston-programjának anyagi támogatásával jövő tavaszig megvalósuló beruházással új termeket töltenek meg ókori használati tárgyakkal, ékszerekkel az állandó tárlatnak otthont adó Martyn Ferenc Múzeumban.

Az államtitkár kitért arra, hogy a muzeális intézmények szakmai támogatását célzó Kubinyi-programban a települési önkormányzatok többek között múzeumaik állandó kiállításainak megújítására vagy infrastrukturális fejlesztésre pályázhattak. Hozzátette: a 370 millió forintos keretből a pécsi múzeum kapta a legnagyobb támogatást a vidéki intézmények közül.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere emlékeztetett arra, hogy a pécsi múzeum az utóbbi években komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy sokszínű kiállításaival a korábbi évekhez képest több látogatót csábítson be kiállításaira. A tavasszal 15 millió forintból létrehozott, római kori leleteket bemutató tárlat jól illeszkedik ebbe a folyamatba, bővítése pedig bizonyosan fokozza a múzeum iránti érdeklődést.

hoppal-januspannonius
Dr. Páva Zsolt,Dr. Hoppál Péter és Walterné Müller Judit

Emlékeztetett arra, hogy a Janus Pannonius Múzeum a tavalyi év húzókiállítása, a Leonardo-tárlat után ebben az esztendőben Marc Chagall litográfiáiból rendezett időszaki kiállítást, állandó tárlatot hozott létre a roma holokausztról, valamint Jean-Pierre Vasarely, azaz Yvaral munkáit is bemutatta.

Walterné Müller Judit, a Janus Pannonius Múzeum megbízott igazgatója az MTI kérdésére elmondta: a most induló bővítési munkálatok után 2016 áprilisában teljessé váló ókori kiállítás mintegy száz négyzetméterrel bővül. Az új termekben többek között az ókori Sopianae és a vidék mindennapi életébe engednek bepillantást interaktív módon, emellett a tárlókban használati tárgyak, ékszerek, agyagedények mesélnek a régmúltról.

muzeum-tamogatas-hoppal-peter7-1024x644

A Káptalan utca 4. szám alatti épületben idén április végétől már az ókori Sopianae legszebb tárgyi emlékei mellett megtekintheti a nagyközönség egy Kozármislenyben feltárt 2. századi halottaskocsi életnagyságú modelljét, a Dunaszekcsőn talált Marcus Aurelius-bronzfejet, Fetter Antal ókeresztényépítmény-makettjeit és a Sopianae-t bemutató élethű, háromdimenziós animációt is, amellyel virtuális sétát tehet a város egykori utcáin, épületeiben.

Az állandó régészeti kiállítás azért jelentős, mert ilyenre – és ezzel együtt a Janus Pannonius Múzeum országos jelentőségű leletegyüttesének legalább részbeni bemutatására -, a pécsi régészeti múzeumi épület elhalasztott rekonstrukciója miatt hat év óta először nyílt lehetőség.

MTI

Fotók: Pécsma.hu