_D0A9587_Copy
Fotók: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

Az idén harmadik alkalommal meghirdetett programsorozat olyan eseményeknek ad teret, amelyek kifejezik a közösségi összetartozást, azok sokszínűségét és a bennük rejlő értékeket. A Közösségek Hete kiemelt célja a közösségek megtartó erejének, a településeken élő különböző helyzetű és életkorú lakosok iránti felelősség, összefogás jó példáinak bemutatása. Különösen fontos az esélyegyenlőség elősegítése, ezért az ?Adj esélyt?!? idei mottóval olyan közösségeket is szeretnének megszólítani, akik úgy érzik, hátrányos megkülönböztetés éri őket.

A Szennai Skanzen 40 éves jubileumára készült különleges fotókiállítást tekinthetik meg a látogatók a Közösségek Hete ideje alatt. A Csökölyi Kulturális Egyesülettel együttműködésben megelevenednek a csökölyi hagyományok: bemutatják a fehér gyászviseletet, a látogatók megismerhetik a komatálazás szokását, csökölyi népdalokat tanulhatnak, és a helyi néptánccsoport sem marad ki a programból.

nemezkeszites
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

A szennai Rozmaring Nyugdíjas Egyesület tagjai kézművesprogramokat szerveznek, ahol közös kézimunkázás, a szennai konty rejtelmei, valamint a hagyományos szennai perec kemencében megsütése lesz terítéken. Itt a helye május 9-én délután annak, aki kipróbálná a gyapjútépés, kártolás, orsózás, rokkázás hagyományos tevékenységeit.

A kezdeményezéshez idén is csatlakozhatott intézmény, civil szervezet és közösség egyaránt. A több mint ötszáz programszervező között megtalálhatók közművelődési, muzeális és könyvtári intézmények, az azokban működő vagy hozzájuk köthető baráti, amatőr művészeti, alkotó-, olvasó- és egyéb körök, továbbá önkormányzatok, hagyományőrző csoportok, egyházi közösségek, civil és jótékonysági szervezetek, sőt még sportklubok és egy nemzeti park igazgatóság is bekapcsolódtak a Közösségek Hetébe.

Zalaegerszegen bemutatkozik a Down mosolyambulancia, Szendrőn jótékonysági koncertet rendeznek, a ?Rólunk nélkülünk semmit? programon Kiskunfélegyházán a mozgáskorlátozottak kerülnek fókuszba. A Vakok és Gyengénlátók heves megyei egyesülete társasjátékozásra hív, melyben mindenki megtapasztalhatja, milyen lehet vakon játszani. Helytörténeti séta, falupiknik, interaktív horgászbemutató, geocaching, közös faluszépítés, palántaültetés, táncház, önkéntes tárlatvezetés és még rengeteg színes program várja a látogatókat.

komatal1_600x429
A komatál szokását is fel szeretnék eleveníteni
Archív fotó

Nagymágocson helytörténeti sétával, falupiknikkel, interaktív horgászbemutatóval, tókerülő túrával, geoláda kincskereséssel várják a kicsiket és nagyokat. Közös kertrendezés, nyársalás, dalolászás, táncház lesz az idei Közösségek Hete program a Heves megyei Domoszlón. Közös magvetésre, palántaültetésre és szakmai tanácsadásra várja a látogatókat a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár. A Magyar Nemzeti Galériában önkéntesek tartanak tárlatvezetést.

 

A Közösségek Hete rendezvény programjairól a www.kozossegekhete.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők, ahol az eligazodást megyei bontás segíti. Számos színes programajánló található továbbá az esemény Facebook-oldalán is.