MOKK_Eszterhaza_4

A megyei szakmai napon arra kerestük közösen a választ, hogyan tudjuk hatékonyan megszólítani a gyerekeket, milyen eszközökkel tudjuk érdeklődésüket felkelteni és fenntartani a múzeumlátogatás során ? fogalmazott Szabadhegyi Zita megyei múzeumi koordinátor, a rendezvényt kezdeményező múzeumi szakember. Eszterháza Központ nevében Tóth Éva marketing, kommunikációs és turisztikai igazgató köszöntötte a vendégeket, majd a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ és az Eszterháza központ bemutatkozása után álarcos kastélylátogatáson vehettek részt a pedagógusok.

MOKK_Eszterhaza_3

A találkozó szakmailag legizgalmasabb része a kastélylátogatást követő workshop volt, melyet meghívott szakértőként Joó Emese múzeumpedagógus és néprajzkutató vezetett. A műhelymunka alkalmat adott a résztvevők személyes motivációinak megosztására, és a múzeumpedagógiai alapfogalmak közös tisztázására is. ?Feltérképeztük a kínálatot, mindent, ami a pedagógiai hasznosítás része lehet és megfogalmaztuk azokat a lehetséges irányokat, melyek az Esterházy-kastély múzeumpedagógiai szolgáltatásainak fejlesztéshez, népszerűsítéséhez szükségesek? ? összegezte a szakértő, aki a hazai múzeumpedagógiai szakma egyik meghatározó szemléletformálója, a Kiváló múzeumpedagógus cím birtokosa.

MOKK_Eszterhaza_5

A házigazda Eszterháza Központ munkatársai mellett budapesti, veszprémi múzeumpedagógusok, a Soproni Múzeum és a Soproni Evangélikus Gyűjtemények munkatársai is részt vettek a fórumon, de nagy számban érkeztek pedagógusok a helyi és soproni középiskolákból, környező településekről. A rendezvényt záró beszélgetésen kiemelték, mennyire fontos, hogy az intézmények munkatársai megismerjék, partnerként kezeljék és tiszteljék egymást.