A magyar kormány azért is szentel kiemelt figyelmet a várostrom jövő évi 450. évfordulójának, mert a hősies helytállás és az önfeláldozás olyan érték, amelyre napjainkban, a mai társadalomban is fontos felhívni a figyelmet ? mondta Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, amikor szeptember 4-én részt vett a szigetvári Zrínyi-napokon.

Hoppál Péter az emlékbizottság felállítását azzal indokolta, hogy a 450. évfordulóhoz olyan események, tudományos szimpóziumok, külügyi együttműködési konferenciák, az I. Szulejmán türbéjének lokalizálására vonatkozó kutatások és népszerűsítő programok kapcsolódnak, amelyek koordinációs feladatok ellátását teszik szükségessé.

Az előterjesztésnek része lesz egy, az oszmán uralkodó síremlékének megtalálására indult kutatásokhoz nyújtandó pénzügyi támogatásról szóló javaslat is.

Az államtitkár felidézte, hogy a kormány júniusban fogadta el a Nemzeti Várprogramot, amelynek első ütemébe került a szigetvári vár rekonstrukciójának folytatása. Hoppál Péter arról is beszélt, jó esély van rá, hogy jövőre, a várostrom 450. évfordulóján Szigetváron találkozik a magyar, a horvát és a török államfő.

MTI