Nemzeti_emlekhely_Mohacson
Nemzeti emlékhely Mohácson


Radnainé Fogarasi Katalin a város polgármesterével tartott közös sajtótájékoztatón kiemelte, hogy éppen hat éve jött létre a NÖRI és négy éve hívták életre az Emlékhelyek napját. Hangsúlyozta: az országos programsorozat célja megmutatni, hogy ?milyen fantasztikus történelmünk és milyen fantasztikus emlékeink vannak”.

Az idei országos megnyitó Esztergomban lesz, sok rendezvény ingyenes vagy kedvezményes áron lesz látogatható.

A főigazgató a budapesti programok közül kiemelte a Fiumei úti sírkert záróeseményét, amelyen Mága Zoltán és a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar ad ingyenes szabadtéri koncertet, valamint a Rákoskeresztúri új köztemető látogatóközpontjában rendezendő kerekasztal-beszélgetést, ahol Susa Éva antropológus, igazságügyi főtanácsos mesél Boldog Sándor István szalézi szerzetes földi maradványainak megtalálásáról, azonosításáról.

Magyar_Nemzeti_Muzeum
Magyar Nemzeti Múzeum

Az Emlékhelyek napján adják át a Magyar Nemzeti Múzeum megújult kertjét, ahol a hagyományoknak megfelelően színes kavalkád várja a látogatókat.

A vidéki események közül megemlítette Debrecent, ahol idén emlékeznek arra, hogy 170 évvel ezelőtt fél évig Debrecen volt az ország fővárosa. A Muhi csata emlékműnél az egykori csata elevenedik meg, Recsken a volt munkatáborban egy nemrég nyílt kiállítás várja az érdeklődőket.

Cser-Palkovics András polgármester szerint nem véletlen, hogy a város az első pillanattól csatlakozott a programsorozathoz, hiszen Székesfehérvárnak kötelessége megmutatnia nemzeti emlékhelyét és ráirányítani a figyelmet annak jelentőségére. Premierrel is készülnek, hiszen Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa ötlete nyomán és rendezésében történelmi sakkjátékot fognak bemutatni élő, jelmezes szereplőkkel.

A megyeszékhelytől néhány kilométerre található egy másik nemzeti emlékhely is, a Pákozdi Katonai Emlékpark, amely szintén érdekes programokat kínál a látogatóknak.

Forrás: MTI