photo_sorin_lup__a_agerpres__002__600x400.png
Fotó: Sorin Lup?a / Agerpres

Az Európai Bizottság képviseletében Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős uniós biztos vett részt a találkozón.

Az ülést beárnyékolta a párizsi Notre Dame-ban előző éjjel történt szörnyű tűzpusztítás, melyre tekintettel Franck Riester francia kulturális miniszter nem vett részt személyesen a találkozón. Videóüzenetben köszönte meg a tagállamok együttérzését és összefogását.

Az uniós tagállamok képviselői közül Fekete Péter államtitkár az elsők között fejezte ki megrendültségét és biztosította együttérzéséről Franciaországot. A jelenlévők egybehangzóan fejezték ki szolidaritásukat és ajánlották fel segítségüket a katedrális rekonstrukciójához, amely nem csupán a francia népnek jelent felbecsülhetetlen értéket, hanem Európa, sőt az egész emberiség számára ijelentős kincs, közös történelmi szimbólum, és a kereszténység egyik legfontosabb jelképe. ?Egy ilyen ikonikus műemlék nagymértékű megrongálódása mindannyiunkban felveti a felelősség kérdését, és óhatatlanul önvizsgálatra sarkallja a nemzetek kulturális kormányzatainak saját kulturális örökségük megóvása érdekében tett lépéseit? ? mondta Fekete Péter.

Az ülést a jelenlegi román EU elnökség részéről Valer Daniel Breaz kultúráért és nemzeti identitásért felelős miniszter vezette, aki közös nyilatkozat elfogadását javasolta a találkozón megtárgyalt témákban, külön kiemelve a párizsi Notre Dame-ot ért tragédiával kapcsolatos európai szolidaritást. A nyilatkozatot a tagállamok egyöntetűen támogatták.

A tanácskozás napirendjén szereplő kulturális és kreatív ágazatok kérdésében Fekete Péter felszólalásában hangsúlyozta: Magyarország elkötelezett abban, hogy megóvja és megújítsa a hagyományos művészeti ágakat, mint például az előadóművészeteket, azon belül is a hagyományos zene, tánc és cirkuszművészetet. Ezek megmentése nem csupán stabil alapot ad a jövőnek, hanem fontos inspirációs tartalékkal is szolgál.

?Hagyomány és innováció ? meggyőződésünk, hogy e két fogalom erősíti egymást? ? emelte ki az államtitkár. Említést tett továbbá egy európai cirkuszművészeti központ létrehozására irányuló magyar tervről, a kreatív ipar ösztönzése kapcsán pedig a már jól működő Design Terminált hozta fel példaként. A szerzői jogi és finanszírozási aspektusok mellett Fekete Péter tájékoztatást adott arról, hogy 2023-ban Magyarország adhatja Európa Kulturális Fővárosát, Veszprém városa a balatoni régióval összefogásban viselheti majd a címet.

A miniszteri találkozó margóján az államtitkár megbeszélést folytatott Zákonyi Botond bukaresti magyar nagykövettel, és ellátogatott a nukaresti Balassi Intézetbe, ahol Kósa András intézetigazgatóval tárgyalt.

Forrás: EMMI