Az Antall 25 programsorozat felidézi a 25 esztendővel ezelőtti történelmi jelentőségű eseményeket, nem csupán azért, mert ezeknek köszönhetően épült ki és szilárdult meg a demokrácia, hanem azért is, mert a programsorozatnak köszönhetően az a korosztály is bővebb ismereteket szerezhet a rendszerváltás utáni első szabadon választott kormányról, amely csak a történelemkönyvekből ismerheti ezt a korszakot.

antall251

Az Antall 25 programsorozat nyitóeseménye egyben a Variációk Európára című konferenciasorozat első állomása is. A szimpóziumot március 31-én rendezik Brüsszelben, az Európai Parlamentben. A rendezvényhez kapcsolódóan az Európai Parlament Antall Józsefről elnevezett épületszárnyában felavatják a néhai miniszterelnök mellszobrát.

A budapesti programok közül kiemelkedik Az “Antall-kormány intézkedései az elmúlt 25 év távlatából” című kerekasztal-beszélgetés, melynek a Magyar Tudományos Akadémia ad helyet május 21-én. Ezen a napon kerül sor az Antall-díj átadására is, amit a Tudásközpont olyan személyeknek ítél oda, akik munkájukkal eredményesen szolgálták a nemzet felemelkedésének ügyét.

A programsorozat pályázatokkal és versenyekkel is kiegészül. A doktoranduszok számára meghirdetett esszépályázat nyertes pályaműveiből átfogó monográfia készül majd. Az őszi plakátverseny pályázói azt gondolhatják végig, mit is jelentett számukra a határok nélküli, újraegyesített Európa. Az egyetemista korosztály több fordulós versenyben mérheti össze tudását, amelynek során számot adhatnak a rendszerváltással és az Antall-kormánnyal kapcsolatos ismereteikről, valamint retorikai képességeiket is fejleszthetik.

antall252

A rendezvénysorozat zárásaként decemberben mutatják be a néhai miniszterelnök életútját megjelenítő különleges portréfilmet. A kisfilmet öt egyetem hallgatói készítik el: Antall József életének egy-egy szegmensét dolgozzák fel, amelyet aztán a film rendezője fűz majd össze egységes egésszé, és amelyből kirajzolódik, hogyan látják a fiatalok a miniszterelnök életét.

Az emlékév szervezőinek célja, hogy minden területen megszólítsák a ma társadalmát, és közben méltóképpen emlékezzenek meg Antall Józsefről és a rendszerváltásról.

Fotó: Csákvári Zsigmond