fbpx

Gárdonyi Géza Erdélyben

BalogZoltan_Erdely

Balog Zoltán a másfél ezres Kovászna megyei község főterén mondott beszédében kiemelte: jó érzés, de kötelesség is a mostani szoboravató, hiszen a magyar kormányt kötelezi a 2011-ben alkotott Alaptörvény gondolata, amely egységes nemzetként kezeli a határon túli testvéreinket.

A miniszter megemlékezett Gárdonyi Géza apjáról, aki Kossuth Lajos ágyúöntője volt, majd az író gondolatait idézte, aki magáról azt vallotta, ?kövek alatt nőtt fű?, ám a fű kinyílik a kő alól, és meghozza a saját terméseit. ?Ezért a nyelvért szeretjük olvasni Gárdonyit, akinek életműve az Egri csillagokban csúcsosodott ki? ? méltatta az írót a miniszter.

Gardonyi-szobor_Erdely
Pető Hunor Munkácsy-díjas szobrászművész, L. Simon László fideszes országgyűlési képviselő, a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány alapítója, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Kisgyörgy Sándor, Sepsikőröspatak polgármestere (balról jobbra)

L. Simon László (Fidesz) országgyűlési képviselő történelmi eseménynek nevezte a szoboravatást. Gárdonyi Géza bronz mellszobrát a testvértelepülés, Gárdony ajándékozta a Velencei-tavi Kistérségért Alapítványon keresztül, Balog Zoltán miniszteri keretének hozzájárulásával. A szobrot, mely a község első köztéri szobra, a térségből, Barótról származó Pető Hunor készítette el ? tette hozzá L. Simon László.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Veres Nándor

A rovat további cikkei