A Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestületének idei szakmai rendezvényén a magyar műemlékek megmentéséről szóló átfogó programokat ismertetette a helyettes államtitkár. A mintegy kétszáz szakmabeli, építész és egyetemi hallgató részvételével zajló rendezvény fővédnöke Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes volt.

index

A szakmai rendezvény nyitóelőadásában Puskás Imre a magyar műemlékek megmentéséről szóló programokat ismertette: szót ejtett egyebek között a Nemzeti Kastélyprogramról, amelynek keretében 45 magyar kastély helyreállítása történik meg több mint 63 milliárd forint európai uniós és nemzeti forrásból, valamint beszélt a Nemzeti Várprogramról is, amely 34 vár fejlesztését tűzte ki célul országszerte. Erre a célra a kormány csaknem 28 milliárd forint támogatást hagyott jóvá. A Miniszterelnökség helyettes államtitkára ismertette a Nemzeti Hauszmann Terv részleteit is, amelynek keretében 2024-ig több ütemben újul meg a budai Vár: visszaépül a Lovarda, a Főőrségi épület, a Stöck-lépcső, és eredeti pompájában látható majd a Szent István-terem is.

20160227_17_Kokonferencia087

 

?A magyar kormány azt teszi, amit minden felelős kormánynak tennie kell: minden eddiginél komolyabb forrásokat fordít arra, hogy az elődeinktől kapott értékeinket valóban megőrizzük, és olyan jogszabályi környezetet teremt, amely minden szereplő számára megkönnyíti a munkát, annak érdekében, hogy a műemlékvédelem területén hatékonyan dolgozhasson? ? fogalmazott Puskás Imre. A helyettes államtitkár kifejtette: várhatóan tavasszal, az adójogszabályok módosításakor kerül a Parlament elé az a jelentős törvénycsomag-tervezet, amelynek értelmében a műemlék-tulajdonosok bizonyos adókedvezményekben részesülnek a jövőben.