Az új profil a tervezői szándék szerint a történelmi múlt és a levéltárszakma digitális jövőjének jegyeit egyesíti: egyszerre fejezi ki az ország legnagyobb és legrégebbi közgyűjteményét megillető státuszt, miközben egy 21. századi modern, szolgáltató intézmény képét sugározza.

Az arculatváltás stratégiai célja, hogy egy új, karakteres márka segítségével szólítsa meg a digitáliskultúra-fogyasztó réteget, mélyítve ezzel az intézmény társadalmi beágyazottságát.

2012. október 1-jén a több mint 250 éves Magyar Országos Levéltár és a megyei levéltárak integrációjával létrejött a Magyar Nemzeti Levéltár. Az új intézmény 700 dolgozójával és több mint 300 folyókilométer iratanyagával az egyik legnagyobb kulturális intézmény Magyarországon. Az Országos Levéltár mellett most friss arculatot kaptak a megyei tagintézmények is.

Az új logó választott forma- és színvilága több jelentésrétegen keresztül igyekszik kifejezni a tevékenységi kört, amely a Magyar Nemzeti Levéltár alapfeladataihoz köthető. Ennek eszközei a több helyen megjelenő mappa/lapfül szimbólum, a választott betűtípusok stílusa, a szürke árnyalatai és a nemzeti trikolór színei.

A vizuális arculatváltás mellett új intézményi szlogen is született: „Az írás megmarad.

A mottót az ismert latin közmondás inspirálta: „Verba volant, scripta manent“, azaz a szó elszáll, az írás megmarad. A mondás második része az eredeti, jogi tevékenységre utaló kontextusából kiemelve új értelmezést kapott. Az így létrejött jelmondat a levéltár legfőbb feladatkörét, az írásos dokumentumok megőrzését hivatott kifejezni a lehető legtömörebb módon. A mondat a klasszikus antik/európai műveltségre való tágabb asszociációkra ad lehetőséget, stílusában a modern reklámszlogenek hangzásvilágára rímelve.

Az arculatváltás az intézmény virtuális felületeinek vizuális világában is megvalósul. Az érdeklődők a honlapon, a blogon, a Facebook és az Instagram oldalain a Magyar Nemzeti Levéltár kiállításait, programjait, kiadványait és tudományos érdekességeit továbbra is a megszokott tartalommal, de megújult köntösben követhetik a jövőben.