krucsaine_herter_aniko_600x400.png
Krucsainé Herter Anikó


Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kulturális fejlesztésekért és finanszírozásért felelős helyettes államtitkára az esemény hétfői sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: kiemelten támogatják az immár harmadik alkalommal megrendezendő filmfesztivált, amelynek megvalósítására idén 7 millió forintot biztosítottak.

Hoppál Péter miniszteri biztos hiánypótlónak nevezte a fesztivált, amelyen ezúttal Ternovszky Béla rajzfilmrendező lesz a zsűri elnöke. Új tag lesz a grémiumban Reviczky Gábor Kossuth-díjas színművész, mellette a zsűri tagja lesz még Thuróczy Szabolcs színművész. A miniszteri biztos emlékeztetett arra, hogy nagy sikerrel rendezték meg a tavalyi fesztivált, amelyre 190 alkotás érkezett.

A fesztiválra magyarországi és határon túli alkotók jelentkezhetnek az esemény honlapján. A filmeket ingyenes vetítéseken tekinthetik meg az érdeklődők.

A kategóriák ? animáció, ismeretterjesztő- és természetfilm, dokumentumfilm, kisjátékfilm, nagyjátékfilm, egyéb film ? első helyezettjei 300 ezer, a második helyezettek 200 ezer, a harmadik helyezettek 100 ezer forintos díjban részesülnek, míg a diákkategória győztesei értékes tárgynyereményeket kapnak. A diák kategóriát Gyenes Zsolt vezetésével Kis-Marics Tamás és Obrobina Tamás fogja értékelni.


hoppal_peter__reviczky__magyar_ferenc_600x400.png
Hoppál Péter miniszteri biztos, Reviczky Gábor színművészés Magyar Ferenc fesztiváligazgató

A fesztivál fődíjasa 1 millió forint értékű utazást nyer.

A vetítések mellett több kísérőprogram is várja az érdeklődőket: koncertek, kiállítások mellett a rajzfilmkészítés alapfogásaival ismerkedhetnek meg a gyerekek. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1 millió 800 ezer forinttal támogatja az idei eseményt.

Polics József, Komló polgármestere sikeresnek nevezte a fesztivált, amely évről évre egyre több látogatót vonz Baranya megye második legnagyobb városába.

Forrás: MTI