Kásler Miklós szerint a magyar felsőoktatás jó, ugyanakkor közös érdek még jobbá tenni. Az oktatók felelőssége hihetetlenül nagy, hiszen rájuk van bízva a jövő, a tanárok szemléletén, példamutatásán, nemcsak az oktatáson, hanem a nevelésen is múlik, hogy egy tanuló milyen örökséggel lép ki az életbe ? jelentette ki.

Kasler_Miklos_Bartos_Gyula
Fotó: Bartos Gyula

A negyedik ipari forradalom korszakában élünk, halmozódnak az ismeretek, ezért fel kell készülni ?az előttünk álló háborúra”, amely nem feltétlenül ?véres” háborúkat jelent. A magyar felsőoktatás tradíciói, a magyar hagyományok, az elért eredmények azonban olyan alapot jelentenek, amelyre lehet építkezni ? emelte ki.
Kásler Miklós úgy fogalmazott, a magyarság kultúráját a kereszténység emelte újabb spirituális szintre, ez a szellemiség hozta létre az iskolákat, az egyetemeket, a kórházi rendszert.
Őseink generációi hozták létre egyedi kultúránkat, más nemzetektől megkülönböztető világszemléletünket, és nem szabad hagynunk ezt elveszni; ápolni, építeni kell, ez ugyanis a biztos alap, amelyre támaszkodhatunk – tette hozzá.
A miniszter azt mondta, bízik abban, hogy a kormány és a rektorok közösen előrébb tudják vinni a magyar tradíciókat, örökséget, a munkájukban pedig a mérce mindig az emberhez méltó ismeretanyag, viselkedés és tudás lesz.