heritagetop

Az uniós kezdeményezés keretében hazánk először 2014-ben terjeszthetett fel pályázatokat a cím elnyerésére: 2015-ben a Páneurópai Piknik Emlékpark, majd 2016-ban a Zeneakadémia nyerte el az Európai Örökség-címet. Idén ismét lehetőség nyílik arra, hogy magyarországi helyszínek pályázhassanak a titulusra. A 2017-ben az Európai Bizottsághoz benyújtandó pályázatot egy nemzeti forduló előzi meg, mely során hazánk kiválasztja a legjobbnak, legesélyesebbnek tartott helyszíneket. A hazai kiválasztást a kulturális örökségvédelméért felelős Miniszterelnökség koordinálja, a folyamatot szakértői testület segíti, mely javaslatot tesz a felterjesztésre érdemes hazai helyszínekre. A jelölteket a kulturális örökségvédelemért felelős miniszter terjeszti fel a Bizottság szakértői testülete elé.

A pályamunkák benyújtására 2016. június 30-ig van lehetőség. Pályázni a formanyomtatvány kitöltésével és megküldésével lehet. A pályázat benyújtásának nyelve magyar, viszont a helyszín kiválasztása esetén a pályázó köteles gondoskodni a pályázat angol nyelvre fordításáról. Az Európai Örökség-címre pályázó helyszínek számára készült útmutatóban az eljárással kapcsolatban további tájékoztatás olvasható.

A mostani pályázati kiírás, a pályázati formanyomtatvány és az Európai Örökség-címről szóló EU-határozat ERRŐL A LINKRŐL tölthető le.