Hoppál Péter ismertetése szerint a Városliget Zrt. vagyonkezelésébe kerül a korábbi Szabolcs utcai kórház egy része, amely a leendő Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ lesz, és jelenleg Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vagyonkezelésében van. Ugyancsak a Vároliget Zrt.-hez kerül a komáromi csillagerőd vagyonkezelése a magyar állam többségi tulajdonában lévő Monostori Erőd Kft.-től, illetve a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum épülete, amely jelenleg a múzeum javára van bejegyezve.

Az államtitkár ismertetése szerint a komáromi erőd fejlesztése a Szépművészeti Múzeum román csarnokának rekonstrukciójával függ össze. A csarnok felújításával egyidőben gondoskodni kell az eddig ott tárolt gipszmásolat-gyűjtemény elhelyezéséről, és a Közép-Európa legnagyobb erődrendszere a bővítés után alkalmas lesz a gyűjtemény bemutatására - közölte. Hozzátette, hogy az erőddel kapcsolatban az előttük álló feladat a tervezésére vonatkozó közbeszerzés lefolytatása.

A Szabolcs utcai kórház egyik épületébe tervezett múzeumi raktározási központról azt mondta, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményeinek egyesülése új feladatokat generál, ezért szükséges egy központi raktározási központ. Megjegyezte, hogy a központ céljára kijelölt ingatlan a 2007-ben bezárt, jelenleg funkció nélküli épületegyüttesének középső szegmense, amely a Dózsa György út, a Vágány és a Szabolcs utca között terül el.

Hoppál Péter beszámolt arról, hogy eredeti állapotában építik újjá a Közlekedési Múzeumot, amely a munkálatok megkezdése miatt április 15-én három évre bezár. Helyreállítják a második világháború alatt bombatámadást szenvedett kupolacsarnokot, az épület alatt pedig új kiállítóteret is létrehoznak.

A törvénymódosítást mindhárom esetben azzal indokolta, a fejlesztés zökkenőmentes lebonyolítása miatt fontos, hogy a Városliget Zrt. vagyonkezelésébe kerüljön az ingatlan.

Hoppál Péter a teljes Liget-projektet értékelve azt mondta, európai léptékű és minőségű fejlesztések állnak előttünk, amelynek - bár sokan a múzeumi negyedként azonosítják - nemcsak múzeumi céljai vannak, hiszen megújulnak és növekednek a zöldterületek, a sportpályák, játszóterek. Hozzátette, hogy a kormány és a főváros együttműködésével egy népkert, egy családi élménypark jöhet létre, amely összetettségében egész Európában egyedülálló lesz, és 2018 után a Városliget Európa egyik legvonzóbb turisztikai célpontjává válhat.

MTI

Fotó: Csákvári Zsigmond