Balog Zoltán kiemelte, hogy ebben az évben a kormány 1,2 millió forint értékű alapellátást nyújt minden kistelepülési intézménynek. A kis- és közepes városoknak pedig 1,5 milliárd forint értékben olyan rehabilitációs pályázatot hirdet, amely lehetővé teszi számukra, hogy megtölthessék tartalommal kulturális tereiket.

A miniszter elmondta, hogy a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvényein a hétvégén 500-nál is több helyszín mutatja be kulturális vállalkozásait országszerte. Emlékeztetett arra, hogy a Magyar Népművelők Egyesülete civil kezdeményezésként, nyolc évvel ezelőtt kezdte el a Kultúrházak éjjel-nappal projektet. "A kormány azért állt a kezdeményezés mellé 10 millió forintos támogatással már tavaly is, mert hiánypótlónak tartjuk, valamint szeretnénk, ha a digitális világban nem az elmagányosodás, hanem a közösségépítés lenne az életünk középpontjában."

A miniszter úgy vélte, az a tény, hogy ebben az évben a kétnapos sorozathoz kapcsolódó rendezvények 90 százaléka vidéken zajlik jól mutatja, "hogy a vidék fejlődik a kulturális aktivitás tekintetében."

Balog Zoltán a Mező együttes farsangi gyerektáncházán vett részt, amelyen bekapcsolódott a gyerekekkel együtt a népdalok éneklésébe és a dunántúli ugrós tánc tanulásába is. Az eseményen részt vett Szente Vajk színész, a rendezvénysorozat arca, valamint Hoffmann Tamás, a kerület polgármestere is.

Az országban egész hétvégén táncházakkal, koncertekkel, színházi estekkel, farsangi foglalkozásokkal és gasztronómiai programokkal várják az érdeklődőket a sorozat keretében. A települések szerint is kereshető programkínálatról a kulturhazak.hu oldalon lehet részletesebben tájékozódni.

MTI