Download_2

Áder János köztársasági elnök határozata szerint Fekete György ?több évtizeden átívelő, rendkívül gazdag alkotói életműve és aktív kulturális közéleti tevékenysége, valamint a Magyar Művészeti Akadémia elnökeként a hazai kulturális élet gazdagítását elkötelezetten szolgáló munkája elismeréseként? kapta meg a Magyar Érdemrend Nagykeresztjét.

Fekete György nem is egy, de legalább két életműnyi munkát végzett el: 1994-ben egy teljes művészi és kultúrpolitikai életpálya után nyugdíjba vonult, mégis előbb országgyűlési képviselő lett, a KDNP alelnöke, az elmúlt hat évben pedig felépítette ?Magyarország legjelentősebb kulturális intézményét?, a Magyar Művészeti Akadémiát ? méltatta a kitüntetettet a miniszterelnök.

Download_1

Orbán Viktor szerint Fekete György azok közé tartozik, akik igyekeznek láthatóvá tenni a sokszínű magyar kultúra egyedülálló lelkületét. Ennek a szellemiségnek a fenntartása és megélése nélkül elveszíthetjük, ami Európát Európává, Magyarországot pedig Magyarországgá teszi ? figyelmeztetett.

A kormányfő hangsúlyozta: a kultúra nemzeti identitásunk megtartásának küzdőtere, és ennek az arénának Fekete György ?igazi veteránja?. Az MMA nemrég leköszönt elnöke egész pályafutása során mind művészetével, mind kultúrpolitikai szolgálatával a magyar kultúra szellemiségének fenntartásáért dolgozott és dolgozik ? emelte ki Orbán Viktor.

Download

Ennek a szolgálatnak a része volt, hogy Fekete György megtanult ?a szocializmuson belül a szocializmuson kívül? élni, hogy az Antall-kormány államtitkáraként létrehozta a Nemzeti Kulturális Alapot, majd az utóbbi években kiépítette ?a magyar kultúra csúcsintézményét?, az MMA-t, ?tökéletes összhangban azzal, ahogy Makovecz Imre megálmodta? ? méltatta Fekete Györgyöt a miniszterelnök.

Fekete György a kitüntetés átvétele után köszönetet mondott azért, hogy hat évvel ezelőtt az MMA létrehozásában a kormány és a miniszterelnök partneréül fogadta őt. Kevés az olyan alkotóművész, aki ebben a korban kapja élete legnagyobb feladatát, nagyobb feladatot, mint hogy saját életművét létrehozza ? emlékezett a Magyar Művészeti Akadémia élén eltöltött időszakra a köztestület távozó elnöke.

Forrás: MTI

MTI Fotó: Illyés Tibor