Az államtitkárság arra kérte munkatársait, hogy 10 évesnél nem régebbi, jó állapotban lévő könyveiket, DVD-iket, CD-iket, társasjátékaikat ajánlják fel arra a célra, hogy két, kulturálisan hátrányos helyzetű település közösségi terének adományozzuk azokat.

Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a kezdeményezéssel kapcsolatban elmondta: a minisztérium munkatársai örömmel vállaltak szerepet a gyűjtésben, illetve a világnap népszerűsítésében. Hangsúlyozta: a Kultúráért Felelős Államtitkárság olyan közösségekhez szeretné eljuttatni az adományokat, ahol nem állnak rendelkezésre ilyen kulturális javak. Emlékeztetett arra: az államtitkárság kultúrpolitikai célkitűzésének tekinti a kulturális alapellátás megteremtését, vagyis azt, hogy mindenkinek esélye legyen hozzáférni kulturális termékekhez, szolgáltatásokhoz és közösségekhez. Erre is felhívja a figyelmet a mostani akció.

A Kultúráért Felelős Államtitkárság a Nemzeti Művelődési Intézet szakemberhálózatának segítségével döntött arról, hogy az összegyűlt kulturális termékeket egy borsodi és egy baranyai, ormánsági falu közösségének szeretné felajánlani.

Az ENSZ Közgyűlése magyar kezdeményezésre szavazta meg egyhangúlag, hogy szeptember 5-e, Kalkuttai Teréz anya 1997-ben bekövetkezett halálának napja legyen a jótékonyság világnapja.