A hazai muzeális intézmények idén is a saját munkatársaik által kivitelezett fejlesztések írásos, képi, és videódokumentációs anyagaival nevezhetnek a Múzeumpedagógia Nívódíjra.


skanzen_nivodij_borondmuzeum_2018_600x310.png
2018-ban Múzeumpedagógiai Nívódíjas lett a Skanzen Bőröndmúzeum című programja is
Fotó forrása: Szabadtéri Néprajzi Múzeum

 A nevezéshez kapcsolható múzeumpedagógiai kiadvány lehet papír alapú vagy online (is) megjelenő kiadvány, oktatási segédanyag, amely valamely múzeumpedagógiai tevékenység megvalósítását segíti elő egyéni vagy csoportos látogatás során. (Például különféle foglalkoztatók, módszertani kiadványok, CD, DVD-ROM, társasjáték, foglalkozások speciális segédletei stb.) Önmagában csak kiadvánnyal  – kapcsolódó múzeumpedagógiai gyakorlat nélkül  – azonban nem lehet jelentkezni.


lathatatlan_r_300x325.png
2017-ben a szegedi Móra Ferenc Múzeum Láthatatlan ? Elődeink tárgyai a sötétből című kiállítását díjazták.
Fotó forrása: Móra Ferenc Múzeum

Az eddigi évek gyakorlatát követve a Múzeumpedagógiai Nívódíj felhívására beérkező nevezések elbírálását a hazai múzeumi szervezetek elismert képviselőiből és tagjaiból álló szakmai zsűri végzi. Mivel a zsűri tagjai személyesen nem találkoznak a múzeumpedagógiai programokkal, így kiemelten fontos, hogy a benyújtott nevezési anyag minél informatívabban és figyelemfelkeltőbb módon mutassa be az adott múzeumpedagógiai kezdeményezést. A zsűri várhatóan 2019.08.30-án tartja meg bizottsági ülését.

A tavalyi évhez hasonlóan nevezési feltétel lesz az is, hogy a nevezni kívánt múzeumpedagógiai kezdeményezés ne csak újszerű legyen, de követendő példaként is szolgáljon és adaptálható legyen a hazai muzeális intézmények számára.


mof_2016_600x405.png
A Damjanich János Múzeum munkatársai 2016-ban vehették á a Múzeumpedagógiai Nívódíjat
Fotó forrása: Damjanich János Múzeum

Az elismerést a Szabadtéri Néprajzi Múzeum és az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviselői minden évben a Múzeumok Őszi Fesztiválja nyitórendezvényén, az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón adják át.

Immár harmadik éve ajánlja fel felhíváshoz kapcsolódóan a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége a Múzeumpedagógiai Különdíjhoz támogatását.

Nevezési határidő: 2019.08.16.

Részletes információk itt.