Wittenberg városa a reformáció bölcsője, hiszen elsősorban Luther Mártonról híres, aki itt töltötte életének nagy részét, itt indította el a reformációt és írta meg számos művét. A Reformáció Emlékbizottság ezért augusztus 24. és 28. között színes programokkal várja az érdeklődőket Wittenberg városába, ahol méltóképpen ünneplik meg a reformáció ötszázadik évfordulóját. A négynapos rendezvényt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, a Reformáció Emlékbizottság elnöke, Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnökpüspöke, valamint Dr. Stefan Rhein, a Stiftung Luthergedenkstätten elnöke nyitja meg. Az ünnepélyes nyitóesten Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője tart előadást Mit jelent számunkra Luther végrendelete ma? címmel.


af_wittenberg_luther_91376_lowres_600x400.png
Fotó: lutherpass.de

 

Az első, augusztus 25-ei napon egésznapos, német nyelvű tudományos teológiai konferenciát tartanak, illetve városnézésre invitálják a látogatókat, amelynek keretében a Luther-házat is megtekinthetik, este pedig installációval, valamint Fassang László Liszt Ferenc-díjas orgonaművész koncertjével várják a közönséget. Másnap, augusztus 26-án 11 órakor a résztvevők a Soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium színi előadását láthatják a Dómsátorban, ezt követően pedig Dévai Bíró Mátyás, Stöckel Lénárt és Sylvester János emléktábláját helyezik el a Leucorea (egyetem) és a Schloßstraße 15 épületén. A Magyar Napok közönsége 14 órakor a Luther rajzfilm német szinkronváltozatának két epizódját tekintheti meg a wittenbergi Centralkino moziban (Sternstraße 12-13). A vetítést német nyelvű beszélgetés követi dr. Fabiny Tamás püspökkel, a rajzfilm fővédnökével és Richly Zsolt rendezővel. Ezután az 1928-ban készült Luther című némafilm mutatják be, melyhez az élő zenét Fassang László biztosítja. Az estét népzene, néptánc zárja a Hettyenfütty zenekarral. A rendezvénysorozat záró napján, augusztus 27-én kétnyelvű (magyar-német) istentiszteletet tartanak a vártemplomban közösen a német gyülekezettel.


rathaus_stadtkirche_wittenberg_600x450.png
Fotó: lutherstadt-wittenberg.de

 

Program:

Augusztus 24. csütörtök

19.00 Nyitóest ? Luther-ház, Alter Hörsaal (Collegienstraße 54)

Köszöntőt mond Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnökpüspöke, valamint Dr. Stefan Rhein, a Stiftung Luthergedenkstätten elnöke.

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter, a Reformáció Emlékbizottság ügyvezető elnöke: Reformáció ? Magyarország ? Európa

Prőhle Gergely: Mit jelent számunkra Luther végrendelete ma?

Egyházi fogadás a refektóriumban

 

Augusztus 25. péntek

10.00 Városnézés 1 (wittenbergi séta és Luther-ház) Makoviczky Gyulával és dr. Makovitzky Józseffel

10.00 ? 17:00 Tudományos teológiai konferencia német nyelven ? Colleg Wittenberg (Jüdenstraße 8)

12.00 Városnézés 2 (wittenbergi séta és Luther-ház) Makoviczky Gyulával és dr. Makovitzky Józseffel

14:00 A Soltvadkerti Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola néptánc műsora ? Dómsátor (Domzelt, Luthergarten)

15:00 A Soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium színi előadása ? Dómsátor (Domzelt, Luthergarten)

15.00 Városnézés 3 (wittenbergi séta és Luther-ház) Makoviczky Gyulával és dr. Makoviczky Józseffel

16:00 A Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium zenés-irodalmi műsora ? Dómsátor (Domzelt, Luthergarten)

17:00 Diakónia / Installáció ? Dómsátor (Domzelt, Luthergarten)

17:30 Evangélikus motorosok érkezése a Stadtkirche elé

18.00 Esti orgonakoncert a városi templomban (Stadtkirche, Kirchplatz, Wittenberg)

Közreműködik: Fassang László orgonaművész

19.30 Vacsora a dómsátorban (Domzelt), a Luther-kert (Luthergarten) magyar standján.

Zenél a Közel zenekar.

 

Augusztus 26. szombat

9.00 Városnézés 4 (wittenbergi séta és Melanchton-ház) Makoviczky Gyulával és dr. Makovitzky Józseffel

10:00 Luther játékbemutató ? Dómsátor (Domzelt, Luthergarten)

11:00 A Soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium színi előadása ? Dómsátor (Domzelt, Luthergarten)

11.30 Dévai Bíró Mátyás, Stöckel Lénárt és Sylvester János emléktáblájának elhelyezése a Leucorea (egyetem) és a Schloßstraße 15 épületén

13.00 Városnézés 5 (wittenbergi séta és Melanchton-ház) Makoviczky Gyulával és dr. Makovitzky Józseffel

Egyéb programlehetőségek

EKD világkiállításon való részvétel https://r2017.org/weltausstellung-reformation

A magyar evangélikus tulajdonban levő eredeti Luther végrendelet megtekintése a Luther házban. https://www.martinluther.de/de/besuch/informationservice

A Melanchthon ház megtekintésére: https://www.martinluther.de/de/besuch/informationservice

14:00 A Luther rajzfilm német szinkronváltozatának (2 epizód) bemutatása a wittenbergi Centralkino moziban (Sternstraße 12-13), valamint német nyelvű beszélgetés dr. Fabiny Tamás püspökkel, a rajzfilm fővédnökével és Richly Zsolt rendezővel. Ezután megtekinthető az 1928-ban készült Luther némafilm, az élő zenét Fassang László biztosítja.

14:00 A Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium zenés-irodalmi műsora? Dómsátor (Domzelt, Luthergarten)

15:00 A Soltvadkerti Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola néptánc műsora ? Dómsátor (Domzelt, Luthergarten)

16:00 Diakónia / Installáció ? Dómsátor (Domzelt, Luthergarten)

17:30 Jeszenszky Péter futó megérkezése a Rathaus elé

18.30 A Magyar Állam fogadása a városházán (zártkörű, az állami Reformáció Emlékbizottság az érintettek számára külön meghívót küld). A fogadáson az ünnepi beszédet Dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter tartja.

18.30 Párhuzamosan: vacsora a dómsátorban a magyar standon sörbemutatóval. Népzene, néptánc a Hettyenfütty zenekarral.

 

Augusztus 27. vasárnap

10.00 Kétnyelvű (magyar-német) istentisztelet a vártemplomban közösen a német gyülekezettel (Schlosskirche, Schlossplatz 1)

Igét hirdet dr. Fabiny Tamás püspök

Kultúra.hu