Operett-1024x639
Operettgálával indult a magyar évad Izraelben
Fotó: Gordon Eszter

A programsorozat gazdag hagyományok és innovatív modernitás jegyében kívánja bemutatni kultúránkat, és megszólítani a Magyarországot már ismerő, illetve országunkkal először a fesztivál kapcsán találkozó izraelieket.

A rendezvénysorozat érdekessége és sikerének záloga, hogy a programsorozat elemei egyfelől nagy hagyományú, magas presztízsű fesztiválok programjában szerepelnek, másfelől olyan helyi intézmények és művészeti producerek kapcsolódtak be társszervezőként és -finanszírozóként, akik közreműködése biztosítja, hogy minden érdeklődő részt vehessen kulturális értékeink felvonultatásán.

Saba_Gal_2
Sába királynője Káel Csaba rendezésében
Fotó: Vermes Tibor

Nemzeti intézményeink közül a Magyar Állami Operaház Káel Csaba rendezésében Goldmark: Sába királynője című operájával, a Budapesti Operettszínház pedig a Budapest Klezmer Band által kísért, Menyasszonytánc című klezmermusicallel (rendező: Béres Attila), valamint egy gálaműsorral érkezik a Tel Aviv-i Operaházba. A Nemzeti Színház pedig ifj. Vidnyánszky Attila Woyzeck rendezésével vendégszerepel a Yafo-i Nemzetközi Színházi Fesztiválon
Woyczeck__R
Woyzeck
Fotó: Nemzeti Színház

A tánc kedvelői a Győri Balett társulatától Ravel Boleróját és Velekei László Liszt és Wagner műveire készített, PianoPlays című darabját láthatják Balázs János zongorajátékával, az Állami Népi Együttes a Karmiel Dance Festivalt nyitja majd júliusban.

Kifejezetten a fiatal közönséget kívánja megszólítani júniusban a YOUNGARIAN elnevezésű irodalmi-zenés romkocsma program, amely 35 év alatti művészeket (írókat, zenészeket, képzőművészeket) mutat be a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében az Előretolt Helyőrség Íróakadémia és az NKA Hangfoglaló Program támogatásával.

Családoknak szól a Recirquel társulat Meztelen bohóc című újcirkuszi produkciója, a társulat egyre nagyobb szakmai- és közönségsikernek örvend világszerte.

A_berni_kovet
A berni követ
Fotó forrása: Uránia Nemzeti Filmszínház

A fesztivál programjából nem maradhatnak ki az elmúlt évek filmsikerei sem; az NMHH támogatásával magyar filmhetet szervez Tel Aviv legnagyobb művész mozija, a Cinematheque, ahol többek között a Curtiz című film premierjét és A berni követet vetítk; a Jeruzsálemi Filmfesztivál pedig fókuszba helyezi a magyar filmeket.

Emellett Izrael legnagyobb kortárs képzőművészeti vására, a Fresh Paint is kiemelten foglalkozik ez évben a magyar művészekkel és alkotásaikkal.

Az idén Tel-Avivban zajló Eurovíziós Dalfesztivál margóján sor kerül az első, magyar eurovíziós bulira is, ahol többek között Pápai Joci is fellép. Áprilisban több izraeli nagyváros éttermében magyar sztárséfek főznek egy a Magyar Turisztikai Ügynökség által támogatott gasztrofesztiválon.

Októberben nemzeti ünnepünkhöz kötődően szabadtéri magyar napokat szervez a ?30 éve szabadon? szlogen jegyében a nagykövetség a Port Namal területén, ahol többek közt fellép Szalonna és bandája, a Fricska Táncformáció, de DJ-k és épületvetítés is színesíti a programot, melyen az érdeklődők megismerkedhetnek a magyarországi zsidó szervezetek programjával és képviselőivel is.

A magyar napokon nyílik Robert Capa rendkívüli fotókiállítása Tel Aviv alapításának kezdeti időszakáról, illetve a Magyar Művészeti Akadémia design kiállítása, a Magyar Szalon is.

Gyorgy_Adam
György Ádám
Fotó: Rusznyák Csaba

A komolyzene a nyitó- és záróeseményen kiemelt hangsúlyt kap az évad programjában. A nyitó koncerten a New Yorkban élő fiatal zongoraművész, György Adám lépett fel március 19-én. Az évadot Rost Andrea és vendégeinek koncertje zárja.

?Magyarországot az ide kivándorolt magyarajkú közösség révén sokan ismerik, de ez az első átfogó kultúrdiplomáciai kísérlet arra, hogy Izraelben bemutassuk hazánkat. Az évadunk fő célkitűzése, hogy az itteni magyarajkúak természetes közönségén túl a legkülönbözőbb hátterű izraelieket is megszólítsuk ? olyanokat, akiknek nincsen semmilyen családi kötődésük a Kárpát-medencéhez. Az üzenet lényege, hogy van egy baráti ország Közép-Európában, ahol hasonlóan gondolkodnak bizonyos értékekről, mint Izraelben? ? jelentette ki Benkő Levente, Magyarország tel-avivi nagykövete. Hozzátette: ?Magyarország büszke a saját zsidó örökségére, és kiáll Izrael mellett a nemzetközi politikában. Meggyőződésem, hogy érdekesek vagyunk az izraeliek számára, és az a kulturális tartalom, amelyet idén itt be fogunk mutatni, új polcra helyezi hazánkat idekint?.