d_mtz20180406020_600x400.png
Paweł Cebula lengyel minorita szerzetes megáldjaa szmolenszki légikatasztrófa áldozatainak emlékére állított,Mementó Szmolenszkért elnevezésű emlékművet Budafokon

A kormányfő szerint ahogy eddig, úgy a jövőben is mindig számíthat Lengyelország Magyarországra. Orbán Viktor megjegyezte: vannak rejtélyes dolgok az életben, ilyen a barátság és a népek barátsága. Nem kell ezt megérteni, csak hagyni kell, hogy a mélyből táplálkozó magyar?lengyel barátság ?egyszerűen körülöleljen és vigyen a jövő felé? ? fogalmazott. A 2010-es szmolenszki légi katasztrófában elhunyt Lech Kaczyński lengyel elnökről a miniszterelnök felidézte: 2008-ban találkozott vele utoljára a Varsó melletti elnöki rezidencián, ahol a magyar?lengyel barátság jövőjéről és lehetőségeiről beszéltek.

A magyar és a lengyel nemzet barátságát ?testvériséggé edzették? az évszázadok csapásai, sorsközösségük nem csak hazájuk földrajzi közelségéből fakad, és gyökereik is egymásba fonódtak ? mondta. Hozzáfűzte: a történelem sorsfordító pillanataiban újra és újra megtalálják egymást, testvériségük a szabadságért érzett közös szenvedélyből és az érte vívott közös harcból fakad.

Orbán Viktor közölte: ma közösen emlékeznek a nyolc évvel ezelőtti tragédiára, fejet hajtanak az áldozatok előtt és hitet tesznek az általuk képviselt küldetés előtt. Lech Kaczyński kiváló jogtudós, a Szolidaritás elszánt harcosa, köztárasági elnök volt, aki hűségesen ragaszkodott az elveihez ? mondta. Úgy vélte: a magyarok igaz barátjuknak tartották és hálás szívvel emlékeznek a közép-európai politikusra.

 

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke arról beszélt, hogy az átadott emlékmű azt üzeni: Magyarország szolidáris a katyini és a szmolenszki tragédia áldozataival és hozzátartozóikkal, szolidáris Lech Kaczyński egykori lengyel államfővel és testvérével, Jarosław Kaczyńskivel.

Németh Zsolt úgy látja: a magyar?lengyel sorsközösség vállalását fejezi ki az emlékmű is, amelynek átadását tudatosan időzítették mára. Ez az emlékműállítás ugyanis értékválasztást tükröz ? jelentette ki.

 


d_mtz20180406003_600x463.png
Jarosław Kaczyński

A lengyel?magyar barátságnak évezredes gyökerei vannak, de ezeket a jelenben is meg kell erősíteni különböző kezdeményezésekkel, gesztusokkal. Lech Kaczyński emlékműve ilyen gesztus, amely megerősíti barátságunkat ? jelentette ki Jarosław Kaczyński, a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság párt elnöke.

A mai lengyel történelmet nem lehet megérteni a szmolenszki tragédia nélkül, Lech Kaczyński emlékművével a magyarok hidat építettek a megértéshez ? mondta Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az emlékmű avatásán.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Máthé Zoltán