Boganyi-zongora
Bogányi Gergely és a csodazongora

A magyar állam tulajdonában álló zongora kölcsönszerződés révén kerül a természettudományok és a technika meghatározó fejlesztéseit bemutató múzeumba, ahová évente másfél millióan látogatnak el.

 

A különleges hangszer a zenén keresztül ?tovább erősíti a hidat Bajorország és Magyarország között” ? húzta alá Karl Freller, a bajor tartományi törvényhozás (Landtag) alelnöke a hangversennyel egybekötött átadó ünnepség után a magyar közmédiának adott nyilatkozatában.

 

A tizedik, állami tulajdonban lévő Bogányi-zongora kiállítása és megszólaltatása a Deutsches Museumban ?kulturális misszió? emelte ki Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára. A Deutsches Museum ?különleges helyszín, sokkal több, mint egy múzeum, hiszen itt van minden, ami a múlt és a jövő, ami a gyökerekből ered, és ami az innováció, a fejlesztések eredménye” ? hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve, hogy az intézmény egyben kulturális központ is, ahol a többi között koncerteket is tartanak.

AnsichtMuseum082016__10_
A Deutsches Museum
Forás: deutsches-museum.de

 

Wolfgang Heckl, a Deutsches Museum főigazgatója elmondta, hogy a zongora nemcsak kiállítási tárgy lesz, hanem a gyakori kulturális rendezvényeket rendszeresen játszanak is majd rajta. Hozzátette, hogy a Bogányi Gergely vezetésével végzett évtizedes fejlesztő munka eredményeként megszületett hangszer a zongorakészítés történetének egy jeles darabja, az úgynevezett Helmholtz-zongora mellett kapott helyet. Herman von Helmholtz a természettudományok kiemelkedő 19. századi alakja, aki az akusztika terén is végzett kutatásokat. Az általa kikísérletezett zongoratípus újításait a koncertzongora-gyártás egyik legrangosabb vállalkozása, a Steinway vette át.

 

Tordai-Lejkó Gábor müncheni főkonzul kiemelte: ?Az a cél, hogy ezt a hangszert megismerhesse és kipróbálhassa mindenki, főleg a fiatalok, és így hazavihessenek magukkal egy darabot a magyar kultúrából”.

 

A kormány 2015-ben döntött tíz Bogányi-zongora megvásárlásáról és elhelyezésükről magyarországi és külföldi közintézményekben, hogy a hangszert a magyar és a nemzetközi zenei világ egyaránt megismerhesse.

 

Az állami tulajdonban lévő Bogányi-zongorák hét magyarországi és három külföldi helyszínre kerültek, a müncheni Deutsches Museum mellett a Helsinkiben lévő Sibelius Akadémiában és a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban is elhelyeztek egyet-egyet.

Forrás: MTI