a_szentendrei_Skanzen_TD
Fotó: Kultúra.hu

Az elismerést a visegrádi csoport magyar elnöksége alatt, 2018-ban megrendezett Szabadtéri múzeumok Közép-Európában ? Fejlődő múzeumok és helyi közösségek című konferencia megszervezéséért nyerte el a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.

Végles neve beszédes, ugyanis ?végső lesre? utal a neve. A krónikák szerint a várat Károly Róbert kezdte építeni, de Mátyás király is szívesen vadászott itt, a hagyomány úgy tartja, hogy itt terítette le az utolsó Kárpátokban vadon élő bölényt. A 16. században a török hadak ostromolták a várat, de meghódítaniuk nem sikerült.

IMG_20190611_102527

A V4 kulturális miniszterei azért gyűltek össze a középkori kastélyban, hogy aláírják a Nemzetközi Visegrád-díj új szabályzatát, amely a Visegrádi csoport miniszterelnökeinek 2002. június 29-én Esztergomban megrendezett V4 csúcstalálkozón tett ajánlására jött létre. A Visegrádi négyek kulturális miniszterei és a Nemzetközi Visegrádi Alap úgy határoztak, hogy meghosszabbítják a díj kiosztásának az időtartamát.

A 2004 óta átadott Nemzetközi Visegrád-díjjal minden évben egyetlen személyiséget vagy intézményt díjaznak a közép-európai szellemiség ápolásáért és a visegrádi országok kulturális együttműködésében elért eredményekért. Fontos szempont, hogy a díjazott tevékenysége a visegrádi országok közül legalább három országhoz kapcsolódjon közös programok, együttműködések révén.

A Skanzenben 2018-ban megrendezett Szabadtéri múzeumok Közép-Európában ? Fejlődő múzeumok és helyi közösségek című nemzetközi konferencia során a Skanzen vendégül látta a környező országok szabadtéri múzeumaiból érkezett szakembereket. A konferencián a világ egyik legdinamikusabban fejlődő múzeumtípusának közép-európai lehetőségeiről egyeztettek. Bemutatták a múzeumok és a helyi közösségek kapcsolatát; a közösségi identitás fejlesztésének múzeumi lehetőségeit; a látogatóbarát, a társadalom problémáira is reflektáló múzeum üzeneteit.

Forrás: MTI/EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárság