A kulturális örökségvédelemmel foglalkozó szakmai rendezvényt a Határokon Túli Magyarságért Alapítvány és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet közösen rendezte meg, együttműködve a Pécsi Tudományegyetemmel, a Magyar Regionális Tudományi Társasággal, valamint a Pécs-Baranyai Kulturális Szövetséggel.

 

Számos helyi közösség, civil szervezet tartja kiemelten fontosnak a lakókörnyezetében fellehető épületek sorsát, hiszen azon túl, hogy ezek a műemlékek magukon hordozzák egy-egy település történelemét, a helyi identitás megteremtésének legfontosabb szimbólumai ? kezdte pécsi előadását a helyettes államtitkár. ?Amikor épített örökségünkről beszélünk, valójában közösségekről, identitásról, magyarságról és a megmaradásunkról beszélünk, ezért is elkötelezett a kormány kulturális örökségünk megóvása mellett, és ezért is tartja szükségesnek, hogy az állam a jelenleginél is nagyobb szerepet vállaljon a régészeti örökség és a műemléki értékek védelmében, fenntartásának elősegítésében? ? folytatta a gondolatsort dr. Puskás Imre. A kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkár ezt követően részletesen ismertette a magyar épített örökség megmentéséről szóló programokat.

A Nemzeti Vár- és Kastélyprogramról szóval elmondta: több mint 80 építészeti érték megújítása zajlik a jövőben, természetesen egyetemes értékek mentén, de fontos szempont lesz az is, hogy a megújuló terek turisztikai vonzerővel bírjanak, gazdasági tényezővé tudjanak válni, és a közösség valóban birtokba tudja venni ezeket.

A helyettes államtitkár ezt követően kitért a budai Vár megújítását célzó Nemzeti Hauszmann Tervre, valamint ismertette a külhoni magyar vonatkozású műemlékek megújítását célzó Rómer Flóris Terv legfontosabb célkitűzéseit is.