A résztvevő városokról a 14 művészeti ág közel 80000 kulturális szervezetét tömörítő, kultúrpolitikai kérdésekben összeurópai szinten lobbizó Culture Action Europe és a városokat és helyi önkormányzatokat összefogó nemzetközi platform, a United Cities and Local Governments (UCLG) kulturális bizottsága, a Culture 21 döntött.

A program lényege, hogy a 2015 és 2017 közötti időszakban a kiválasztott települések úgynevezett ?pilot városként? vehetnek részt abban az európai illetve globális projekthálózatban, amelynek célja a kultúrára épülő gazdaságfejlesztéssel létrehozandó fenntartható városok gyakorlatának kidolgozása, közös tapasztalatcsere és tanulási folyamat útján.

pecs

Pécs kiválasztása és részvétele a programban lehetőséget ad arra, hogy a magyar város az európai és globális együttműködésen keresztül komoly tapasztalatokra tegyen szert más települések működő kultúra-gazdaságtani gyakorlatából, valamint elősegíti Pécs olyan hosszú távú, stratégiai együttműködéseit, amelyek elengedhetetlenek a város kultúra alapú gazdaságfejlesztéséhez.