fbpx

Szerb Kulturális Központ nyílt Mórahalmon

2019-07-08pannonkolomorahalom02szijjarto

Ez a szemléletmód különösen fontos akkor, amikor a Kárpát-medence bizonyos országaiban a már megszerzett kisebbségi jogok elvétele, megsértése zajlik. Szerbia olyan kisebbségvédelmi modellt épített fel, amely egész Európa számára követendő példaként szolgálhat ? mondta a politikus. Hozzátette: kevés olyan ország van, amely képes összhangba hozni saját nemzeti büszkeségét, a területi integritása iránti elkötelezettségét és ezzel egy időben megadni az autonómiát a területén élő nemzeti közösségeknek.

Szijjártó úgy gondolja, hogy minél erősebbek a hazánk területén élő nemzeti kisebbségek, annál inkább hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy Magyarország is erősebb legyen. A magyar kormány támogatja a nemzeti közösségeket abban, hogy beszéljék anyanyelvüket, ápolják kultúrájukat, működtessék intézményeiket, és tartsanak szoros kapcsolatot anyaországukkal, mert ez segít a kétoldalú kapcsolatok erősítésében is.

2019-07-08pannonkolomorahalom03kulcspolgarmester

A nemzeti kisebbségekkel kapcsolatos politika célja nem lehet más, mint biztosítani az adott közösség helyben maradásának gazdasági és kulturális feltételeit. A magyar kormány folyamatosan növeli a szerb kisebbségnek nyújtott támogatást, amely idén elérte a 2,5 milliárd forintot. Egyúttal pedig a vajdasági gazdaságfejlesztési program által több mint 10 ezer pályázó kapott 38 milliárd forint támogatást 75 milliárd forintnyi beruházás megvalósításához.

Szijjártó közölte, hogy a magyar-szerb kulturális és emberi kapcsolatok javulásának kézzelfogható előnyei vannak: a két ország kereskedelmi forgalma tavaly rekordszintre, 2,5 milliárd euróra emelkedett. Szerbia Magyarország első számú partnere a nyugat-balkáni térségben, abban a régióban, amelynek gyors európai integrációja nemzetgazdasági, nemzetbiztonsági és nemzetstratégiai érdekünk is ? közölte a politikus.

2019-07-08pannonkolomorahalom06bejarat_0

A miniszter hangsúlyozta, a következő években Magyarország mindent megtesz Szerbia uniós csatlakozása érdekében. Hozzátette: az európai keresztény civilizációt meg kell védenünk, és a szerbek bizonyították, hogy számíthatunk rájuk.

Vladan Vukosavljev szerb kulturális és tájékoztatási miniszter köszöntő beszédében azt mondta, a kulturális központ megnyitása bizonyítéka annak, hogy a magyar-szerb kulturális kapcsolatok napról napra erősödnek. A gazdaság mellett a határon átnyúló projekteknek fontos területe a kultúra is ? közölte a miniszter, aki bízik benne, hogy a Kolo-központ testvérintézménye Palicson az év végéig megnyitja kapuit.

2019-07-08pannonkolomorahalom05szalag

A Kolo Szerb Kulturális Központ a magyar-szerb Színes együttműködés címet viselő határ menti projekt mentén épült. A központ ezer négyzetméteres alapterületű, 400 főt befogadó földszinti előadóteremmel rendelkezik, az emeleti kiállító-társalkodó térben külön rendezvények, kis előadások, képzőművészeti tárlatok megrendezésére biztosít helyszínt.

Az ünnepségen Nógrádi Zoltán polgármester jelképesen átnyújtotta a Balkán kulcsát Csedomir Janjicsnak, Nagybecskerek polgármesterének, hogy a következő évben a vajdasági város legyen az intézmény vendége.

Forrás: MTI

A rovat további cikkei