_d0a4559__copy__600x400.png
Bakos-Kis Gábor, Fekete Péter, Rétvári Bence, Kis Domonkos Márk

A VéNégy Fesztivál azért is kiemelten fontos, mert a közép-európai országok együttműködésének jó példáját mutatja ? hangsúlyozta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Ezek a fesztiválok azt is megmutatják, hogy ami a kultúrában és az identitásban hasonló, ami a gazdaságban már összeköti a közép-európai országokat, az a politikai egymás melletti kiállásban is meg fog erősödni ? tette hozzá.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár kiemelte: a VéNégy Fesztivál azt is jól szimbolizálja, mi változott meg az életünkben attól, hogy 30 éve vissza merünk nyúlni gyökereinkhez és merítkezni történelmi büszkeségeinkből.

A fesztiválon fellép mások mellett a Szabó Balázs Bandája és a Vad Fruttik, a cseh I Love You Honey Bunny, a szlovákiai Don't Trust Butterflies és a lengyel The Fruitcakes. A kaposvári Csiky Gergely Színház előadása mellett a lengyel CHOREA, a szlovák N Peróne és a cseh Slovácké színház előadásait is láthatja a közönség.

A hetedik VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó fő témája a rendszerváltoztatás 30. évfordulója, ehhez kapcsolódva színházi előadások és konferencia is szerepel a programban, valamint

teret biztosítanak a fiatal tehetségeknek, így a Hangfoglaló programban résztvevő hazai zenekarok is fellépnek.

Kis Domonkos Márk felhívta a figyelmet a napközbeni programokra, így többek között a sárkányhajózásra és a közösségi reggelikre is.

Bakos-Kiss Gábor, a Váci Dunakanyar Színház művészeti vezetője elmondta, hogy a színházi programok már korábban elkezdődnek, így Székely Csaba Semmit se bánok című művét június 30-án láthatják az érdeklődők a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata előadásában.

A rendezvény nem csak a V4 országokra koncentrálódik, az előző években Ukrajnából, idén pedig Romániából érkeznek művészek. A színházi programokban a rendszerváltoztatás kérdését is vizsgálják, a nemzetközi workshopon is ezt a témát feldolgozva készül közös előadás Blaskó Borbála irányításával. A darabot a fesztivál zárónapján mutatják be.

Fotók: Galán Géza, Klinger Gábor, Csákvári Zsigmond