fbpx

Tavaszváró koncertet tartottak

Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára a zenészek színre lépése előtt olyan országszerte egyedülálló rendezvénynek nevezte az estet, ?amelyre mindannyiunknak nagy igénye és szüksége van?. A roma, cigány kultúra a magyar kultúrának elválaszthatatlan, szerves része ? fogalmazott a politikus. A kultúra egymás jobb megértésére, csodálatára, szeretetére és megbecsülésére ad lehetőséget, az értetlenség, a tudatlanság és a kirekesztés ellenében ? hangsúlyozta.

music-1283851_960_720
Fotó: pixabay

Langerné Victor Katalin, az Emmi társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében a SziRom tagjait méltatva úgy fogalmazott: ?olyan örökség folytatói ők, amely zenészdinasztiákat teremtett?. Azt hangoztatta, hogy ?a zene megszólaltatja a lényeget, senkit nem zárhatunk ki ezen egyetemes kultúrkincs adta boldogságból, vélt vagy valós hátrányai miatt?.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere kiemelte: büszke arra, hogy a pécsi Gandhi Gimnázium ?minden nehézség dacára, sokszor ellenszélben? vállalja a roma fiataloknak ?életpályautat? biztosító misszióját.
 

A koncerten Vivaldi Négy évszak című művének Oscar De Manuel spanyol flamenco zenész által készített átiratát hallhatta a közönség. A húsz zenészből álló, többnemzetiségű SziRom zenekarban a fellépő művészek kilencven százaléka roma származású.

Forrás: MTI

A rovat további cikkei