Országos rendezvényt indított el Közösségek Hete elnevezéssel a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciuma a Cselekvő közösségek ? aktív közösségi szerepvállalás EFOP-1.3.1-15-2016-00001 kiemelt projekt keretében 2017. május 8-án Mágocson, a Tarnai Nándor Városi Könyvtár és Kulturális Intézményben.

Intézmény, civil szervezet és közösség egyaránt csatlakozhatott a kezdeményezéshez. A rendezvénysorozatra minden olyan programmal lehetett jelentkezni, amely ? képviselve a Közösségek Hete szellemiségét ? felhívja a figyelmet a közösségi kezdeményezésekre, a közösségekben rejlő értékekre, az intézményekben és azokon kívül működő közösségek tevékenységeire és helyi társadalomformáló erejükre. Ennek köszönhetően a legkülönfélébb csoportok vesznek részt az országos eseményen: közművelődési, muzeális és könyvtári intézmények, az azokban működő vagy hozzájuk köthető baráti, amatőr művészeti, alkotó-, olvasó- és egyéb körök, továbbá hagyományőrző csoportok, egyházi közösségek, civil és jótékonysági szervezetek, valamint sportklubok is bekapcsolódtak a Közösségek Hetébe.

A mintegy 600 regisztráló összesen 877 különböző programmal jelentkezett az eseménysorozatra, az ország 325 pontjáról. Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Csongrád és Bács-Kiskun megyéből érkezett a legtöbb jelentkezés.

Miskolc, Budapest és Szekszárd készült a legtöbb programmal a rendezvénysorozatra. Miskolcon népművészeti ifjúsági tehetségkutató versenyt szerveznek ?Dunán innen Tiszán túl? címmel, Orosházán négyezer darab monogramos téglát készítenek, amelyekből később egy mini középkori templomot fognak felépíteni, a Magyar Nemzeti Galériában önkéntesek által ajánlott múzeumi útvonalakat látogathat végig az érdeklődő, a szentendrei Skanzen portáin néptánc- és énektanítás, játék- és népviseleti bemutató lesz. A Győr-Moson-Sopron megyei Écsen a betelepülőknek szervezik meg a ?Gyüttmentek? bemutatkozó estjét egy Ki Mit Tud? keretében, míg Mosonmagyaróváron vásári komédiával fűszerezett népi vásárt rendeznek.

Mágocson az ünnepélyes megnyitó alkalmával Kiss Ferenc Péter alpolgármester átadta a mágocsi Kiváló Közösségépítő címet, majd ezt követően a városban is folytatódott a Közösségek Hete: a helyi lakosok, önkéntesek, civil szervezeti és intézményvezetők, valamint dolgozók ültek össze közös műhelymunkára.

A csaknem 900 programról a www.kozossegekhete.hu oldalon tájékozódhatnak bővebben az érdeklődők, ahol az eligazodást dátum és helyszín szerinti szűrés segíti. Továbbá interaktív okostelefonos-alkalmazást is fejlesztettek (webes elérhetőség: http://guideathand.com/hu/downloads/kozossegek-hete), amely a rengeteg program közötti válogatáson túl szórakoztató játékokkal igyekszik minél közelebb hozni a kezdeményezést. Az applikáció ráadásul offline-módban is használható. Számos színes programajánló található továbbá az esemény Facebook-oldalán is: www.facebook.com/kozossegekhete/.

Fotó: NMI Művelődési Intézet