A díjakat Medveczky Ádám karmester és Balázs János zongoraművész, a fesztivál alapítója adta át. A 18 év alattiaknak járó Ifjú Tehetség Díjat Kokics Dorina Fanni klarinétos érdemelte ki. A Cziffra Fesztivál olyan alkalom, ami összeköti a múltat, a jelent és a jövőt ? mondta Balog Zoltán, az emberi források minisztere az eseményen. Kiemelte: Cziffra György élete azt üzeni, hogy van út fölfelé, bármilyen mélyről is indul az ember és bármilyen mélyre születik, a kultúra, a zene fölemel. Hozzátette: a fesztivált alapító Balázs János abban is hasonlít Cziffra Györgyhöz, hogy keresi és támogatja a tehetséges fiatalokat. A jövő azoké a fiataloké, akikben van tehetség és akiknek szintén meg kell találni az utat fölfelé ? hangsúlyozta a miniszter. Kitért arra is, hogy Cziffra Györgyről szeretnék elnevezni azt az új kulturális központot Budapest VIII. kerületében, amely a roma kultúrának ad majd otthont.

2
Az idei díjazottak

 

Balázs János ünnepi beszédében azt hangsúlyozta, hogy Cziffra György kitartása és emberi magatartása példaértékű és követendő példa mindenki számára. A fesztivál kiemelten fontos feladatának nevezte a tehetségkutatást és a tehetséggondozást, hiszen Cziffra György is számos fiatal művészt indított el a pályán, bemutatkozási lehetőséget biztosítva számukra. Emlékeztetett: a második alkalommal megvalósuló fesztivál idén már két helyszínen, a Zeneakadémián és a MOM Kulturális Központban várta a közönséget nyolc koncerttel. Szólt arról is, hogy tervei szerint 2021-ben, Cziffra György születésének 100. jubileumán monumentális világkörüli fesztivállal adóznak a mester emléke előtt.

3

 

A hatnapos rendezvényen fellépett mások mellett Rost Andrea operaénekes, Fazil Say és Jandó Jenő zongoraművészek, a CZF Kamarazenekar, Lajkó Félix hegedűművész, Sárközy Lajos cigányzenekara és a Sárik Péter Trió, Freund Tamás Széchenyi-díjas neurobiológus előadást tartott. A február 26-ai gálaesten Mischa Maisky csellóművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar és Balázs János zongoraművész Csajkovszkij, Bruch és Chopin műveit szólaltatta meg. Az eseményen részt vett Áder János köztársasági elnök és felesége is.

 

Forrás: MTI

Fotó: Cziffra Fesztivál Facebook-oldala