fekete_peter__fabenyi_julia_600x397.png
Fekete Péter államtitkár és Fabényi Julia, a Velencei Biennále magyar pavilonjának nemzeti biztosa

 

A tárlat szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Fekete Péter kulturális államtitkár felidézte: a világ legnagyobb múltú, és egyik legrangosabb képzőművészeti seregszemléjén Magyarország a kezdetektől képviselteti magát, a magyar részvételt pedig 2015 óta koordinálja a Ludwig Múzeum.

 

Fabényi Julia, a Velencei Biennále magyar pavilonjának nemzeti biztosa, a Ludwig Múzeum igazgatója emlékeztetett arra, hogy idén lesz 110 éves a Maróthy Géza tervezte, szecessziós magyar pavilon. Magyarország a második külföldi nemzetként kapta meg az engedélyt, hogy nemzeti pavilont emeljen a Giardini kertben ? jegyezte meg.

 

Mint a nemzeti biztos elmondta, ezúttal 16 művész nyújtott be pályázatot a magyar kiállításra, közülük Waliczky Tamás és Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor Képzelt kamerák című projektjét választotta a szakmai zsűri. Waliczky Tamás lesz az első olyan kiállító, aki önállóan képviseli az újmédia művészetet az olaszországi seregszemlén - hívta fel a figyelmet.

Szegedy-Maszák Zsuzsanna elmondta: Waliczky Tamás a kortárs újmédia művészet egyik legismertebb és legkiválóbb képviselője, aki számos nagy nemzetközi művészeti seregszemlén állított már ki. Munkái túlnyomórészt animációk, interaktív mozgóképek, a Velencébe megálmodott projekt azonban elsősorban statikus képekből áll majd.

 


walitzky_tamas__szegedy_maszak_zsuzsanna__fekete_peter_600x398.png
Waliczky Tamás, Szegedy-Maszák Zsuzsanna, Fekete Péter

Waliczky Tamás felidézte, hogy 1982 óta használja a számítógépet művészi alkotóeszközként. Munkái az emberi látás megértéséről szólnak, kamerái és optikai eszközei a látás és az ábrázolás kulturális és technikai meghatározottságára, manipulálhatóságára hívják fel a figyelmet. Hiszen a fotográfia nem a valóságot mutatja, csupán leképezi a világot. Ezt a vizuális nyelvet az emberi agy értelmezi és megalkotja magának a valóság képét ? jegyezte meg. Waliczky Tamás emlékeztetett arra, hogy régen sokféle kameratípussal kísérleteztek, végül a gyorsan elkészíthető és egyszerűen sokszorosítható képeket alkotó gépek terjedtek el.

Velencei kiállítására a művész újfajta kameratípusokat gondolt ki és épített meg virtuálisan, grafikai tervezőszoftverek segítségével. A 23 részletesen kidolgozott ?fantáziakamerát" lightboxokban mutatja be a kiállítás, néhány virtuális eszközről azonban animáció is készült, az egyik kamera működését pedig egy interaktív installáció segítségével ki is próbálhatják a látogatók


fekete_peter__fabenyi_julia__boros_geza_600x395.png
Fabényi Julia, Fekete Péter, Boros Géza

.

Boros Géza, a Velencei Biennálé Iroda vezetője közölte: Waliczky Tamás személyesen is tart majd tárlatvezetéseket, a magyar pavilon kiállítói közül elsőként. Mint hozzátette, Waliczky Tamás velencei kiállítását bővített formában 2020. február 13. és március 31. között a Ludwig Múzeum közönsége is láthatja.

Forrás: MTI

Fotók: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond