Az egyetem valamennyi campusán, Debrecenben, Nyíregyházán, Szolnokon és Hajdúböszörményben is lesznek programok. Az ismeretterjesztő előadások mellett a kínálat nagy részét úgy állították össze, hogy a látogatók aktív közreműködés közben jussanak információhoz az egyes tudományterületekről.

A Kutatók éjszakáján igyekeznek majd lerántani a leplet a táplálkozással kapcsolatos tévhitekről. Hangsúlyos szerepet kap a Föld klímája, az éghajlatváltozás, és látványos kémiai kísérletekben is részt vehetnek az érdeklődők.     

A DE Mezőgazdaság-, Élelmiszeripar és Környezetgazdálkodási Kar a többi között éjjeli rovargyűjtésre és kenyérsütésre várja a látogatókat. A közönség megismerkedhet továbbá azzal az élelmiszer-feldolgozó kisüzemmel is, amely alkalmas tej, hús, zöldség és gyümölcs feldolgozására, valamint sütőipari termékek előállítására.

A bölcsészettudományok iránt érdeklődők előadást hallhatnak a börtönszlengről, a rockzene és a rendszerváltás kapcsolatáról, valamint a francia divat középkortól napjainkig tartó történetéről, amelyet divatbemutatóval is színesítenek majd.

A műszaki tudományok kedvelői megismerhetik a többi között Magyarország legnagyobb szuperszámítógépét, kalandozhatnak a virtuális valóságban, játékos programozáson vehetnek részt és betekintést nyerhetnek a meteorológia „művészetébe” is.

Az orvostudományi karon az emberi test anatómiai rejtelmeibe vezetik be a közönséget, továbbá játékos kísérletekkel várják az érdeklődőket a biofizikai és a sejtbiológiai laboratóriumban. A vállalkozó kedvűek a radiológiai szabadulószobában próbára tehetik rátermettségüket.

A Kutatók éjszakáján az egyetemi campusok mellett a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban, az Atommagkutató Intézetben és Agora Tudományos Élményközpontban is várják a közönséget. A programsorozathoz kapcsolódva a felsőoktatási intézmény a Moravcsik Alapítvánnyal és a Budapest Art Brut Galériával közösen különleges festő maratont is szervez. A PsychArt24 elnevezésű rendezvényen 24 órán keresztül pszichoszociális problémákkal küzdők és egészséges embertársaik közösen festenek az élettudományi épület aulájában.