Elmondta: az első egy hónap a tájékozódásról szólt, és az elkövetkező két hónapban is ez a munka folytatódik. Kiemelte: óriási intézményről, számos helyszínről van szó, mindenütt ott vannak az országban, és külföldön is több kiállítás kötődik a múzeumhoz.

Hangsúlyozta, hogy a tudományos munkától az ismeretterjesztésen át a korszerű kommunikációig nagyon sok területet kell lefedni, ez hatalmas felelősség, kihívás és lehetőség. A Magyar Nemzeti Múzeum 1802 óta létezik, azóta hihetetlen nagy tárgyanyag halmozódott fel, amelyek közül nagyon sokat nem látott a nagyközönség. Ha ezt az anyagot és az épületet meg akarják mutatni a széles közönségnek, akkor folyamatosan változniuk és változtatniuk kell, meg kell felelniük az új kihívásoknak is. Új közönségforgalmi teret alakítanak ki, amelyet már karácsonyra át szeretnének adni. Az épületbe belépve korszerű múzeumbolt, kávézó, új ruhatár és pénztár fogadja majd a látogatókat.

Olyan tereket alakítanak ki, amelyek vonzóak a fiataloknak. Példaként említette a Magyar Nemzeti Múzeum elmúlt években felújított parkját, amelyet élvezettel vettek birtokba a városi polgárok, a diákok.

Kiemelte: a Magyar Nemzeti Múzeum ki akar lépni az épületéből. Szükségük van olyan időszaki kiállítóterekre, amelyeket népszerűvé és vonzóvá tudnak tenni. Megállapodtak a Várkapitányság vezetésével, hogy a Várkert Bazárban december végén véget érő I. világháborús kiállítás helyszínét jövőre közösen fogják hasznosítani, két szinten, összesen 1400 négyzetméteren fognak időszaki kiállításokat tartani, mondta, hozzátéve, hogy a pályázatában megfogalmazott nagy tervek közül jó párat ezen a helyszínen valósítanak meg.

A tervezett programok között említette a mesterséges intelligencia kérdésének körbejárását korszerű vizuális eszközökkel. „Foglalkoznunk kell a Coviddal is és annak hatásaival, a múzeumhoz illően történeti dimenzióban bemutatva mindazt, amit nemzedékeken, évszázadokon keresztül a nagy járványok pusztításként végigvittek a kultúránkban. A pestistől elkezdve lehetne sorolni egészen a XX. század elején Európán végigsöprő spanyolnátháig, amiről kevesen tudják, hogy több áldozatot szedett, mint az I. világháború” – tette hozzá.

Nyitókép: L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója köszöntőt mond a XV. Ars Sacra Fesztivál megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében 2021. szeptember 3-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt