Ellopták Vincent van Gogh nemrégiben felállított, négy méter magas, ezer kilogrammos szobrát – tájékozatott Kjelt Vosjan, a szobor felállításáért felelős Vaart in Assen egyesület munkatársa.

Feltételezhető, hogy a holland festőt ábrázoló szobor keddre virradóra tűnt el az észak-hollandiai Drenthe tartomány Assen városából. Az elkövetők a szobor talapzatának támasztva üzenetet hagytak hátra, amelyre azt írták: „Tegnap este kicsit meglepődtem, most pedig máshol találom magam az ecsetemmel”.

Kjelt Vosjan közölte, korlátozott információik vannak az esetről. „Legalább annak örülünk, hogy maradt egy tábla, ami azt mutatja, hogy valami játékos esettel állunk szemben. De egyértelmű, hogy mihamarabb vissza akarjuk kapni a szobrot” – fogalmazott, majd hozzátette: az egyesület most a közeli vállalkozások biztonsági kameráinak felvételét próbálja megszerezni, hogy azonosítsa a tolvajokat.

Azt feltételezik, az eset egy szilveszteri tréfa lehetett, ezért bíznak benne, hogy a szobor újévkor felbukkan majd. „Az ilyen típusú szilveszteri csínytevések gyakoriak itt, északon” – magyarázta az egyesület munkatársa.

A szobrot szeptemberben helyezte el a Vaart in Assen egyesület a Het Drents Múzeum által szervezett, Van Gogh életét bemutató, Utazás Vincenttel – Van Gogh Drenthében című kiállításra. A több mint négy méter magas és 1000 kilogrammot nyomó szobor a holland festőt ábrázolja, aki bal karja alatt a De Turfschuit, azaz A tőzeghajó című festményét tartja. Az alkotás egyike annak az öt festménynek, amelyeket Van Gogh 1883-ban Drenthében készített.
A szobor a kiállítás végéig, január 7-ig maradt volna a város utcáján.

A képen Vincent van Gogh szobra Assenben 2023 októberében. Fotó: Shutterstock / Wieland Teixeira