fbpx

Lahav Shani lesz a Müncheni Filharmonikusok vezető karmestere a menesztett Valerij Gergijev helyett

Az izraeli Lahav Shani lesz a politikai okokból menesztett Valerij Gergijev utódja a Müncheni Filharmonikusok élén.

Dvorák Ravel Berlioz Antonín Dvorák: Konzertouvertüre »Karneval« Maurice Ravel: Klavierkonzert G-Dur Hector Berlioz: »Symphonie fantastique« Dirigent: Lahav Shani Klavier: Seong-Jin Cho Isarphilharmonie 21.09.2022 Foto: Tobias Hase

A 34 éves karmester és zongoraművész 2026-tól veszi át a bajor főváros három vezető zenekara közé tartozó társulat művészeti irányítását – közölte szerdán Dieter Reiter főpolgármester a Shanival kötött szerződés aláírása alkalmából.

Fiatal kora ellenére Lahav Shani jelentős sikereket tudhat maga mögött,

2020-ban például Zubin Mehta nyomdokába lépett az Izraeli Filharmonikusok zenei igazgatójaként, emellett a Rotterdami Filharmonikus Zenekar vezető karmestere. Már vezényelte a Berlini Filharmonikusokat és a Londoni Szimfonikus Zenekart is.

Az orosz Valerij Gergijevtől, a világ egyik leghíresebb karmesterétől néhány nappal Ukrajna megtámadása után vált meg azonnali hatállyal a müncheni zenekar, mert a Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli barátjának számító művész nem volt hajlandó egyértelműen elhatárolódni az Ukrajna ellen indított orosz hadjárattól.

Nyitókép: Lahav Shani a Müncheni Filharmonikusok új vezető karmestere. Fotó: Tobias Hase

A rovat további cikkei