Március 11-én született Lukáts Andor Kossuth-díjas színész, rendező.

Kaposváron született 1943-ban. A színi pályát messziről kezdte: a középiskola után lakatosként, majd dekoratőrként dolgozott, aztán a Pinceszínház amatőr színésze, díszletfestője és színpadmestere volt – minden érdekelte, ami a színház körül történik. 1972-ben lett a kaposvári Csiky Gergely Színház segédszínésze, öt év múlva már a társulat „rendes” tagja, s egyre fontosabb szerepek találták meg. A teátrumban, amelynek szellemisége meghatározó lett számára, mintegy két évtizedet töltött. Itt ismerte meg azokat, akik egész életére nagyon erős hatással voltak, s akikkel legendás előadásokban játszott együtt például Peter Weiss Marat/Sade vagy Molnár Ferenc Liliom című darabjában.

1994 és 2008 között a budapesti Katona József Színház tagja volt, ahol a színészi munka mellett rendezéssel is foglalkozott.

Ő állította színpadra a színház négy évtizedes történetének legtöbbször játszott darabját: Egressy Zoltán Portugál című tragikomédiáját 1998 októberében tűzték műsorra, és 2018 októberében, napra pontosan húsz évvel a bemutató – a 423. előadás – után vették le a repertoárról.

2008-ban alapította meg a Sanyi és Aranka Színházat az egykori Stúdió K színház helyén. (A nevet egy Halász Péterrel, a kísérleti színház legendás alakjával közös, egy hajléktalan házaspárról szóló improvizációs előadás ihlette, amely a Kamrában ment estéről estére.) A színház induláskor meghirdetett fő profilja az abszurd és az opera volt (innen az apropera kifejezés). A több mint egy évtizedig működött intézményben afféle „mindenes” volt: pályázatot írt, világított, játszott és rendezett, s egy idő után a színház alkotóműhellyel is kiegészült.


6409ec9aecb70a0cd0ce04f0.jpg
Fotó: Várkonyi Tímea / Sanyi és Aranka Színház
Lukáts Andor pályája során egyformán hitelesen alakította a klasszikus és kortárs darabok hőseit, nemegyszer igazi csodabogár figurák bőrébe bújt.

Szerepelt a Bácskai Júlia által szervezett Pszichoszínház rendhagyó előadásain, színpadra lépett a Radnóti Színházban (Térey János: Protokoll, Gogol: Holt lelkek), a Nemzeti Színházban (a Bezerédi Zoltán rendezte Úri muriban), a Budaörsi Latinovits Színházban (Pinter: Hazatérés, Molière: Képzelt beteg – utóbbiért 2014-ben elnyerte a nyíregyházi Vidor Fesztiválon a legjobb férfi alakítás díját). A Belvárosi Színházban játszott a Závada Pál Jadviga párnája című regényéből készült zenés előadásban, az Apa című darabban az Alzheimer-kórban szenvedő címszereplőt alakította, szerepelt A folyón túl Itália című komédiában, a Rózsavölgyi Szalonban Ibsen Rosmersholm című drámájában, az Örkény Színházban a Zűrzavar 2045 című előadásban.


6409ecc59b93558ec787dede.jpg
Az Apa című darabban. Fotó: Puskel Zsolt
A sokoldalú színész-rendező több alkalommal is indult színházigazgatói pályázaton (Szolnokon és Kaposváron), több mint ötven filmet forgatott, többször is megkapta a filmkritikusok, illetve a Magyar Filmszemle díját.

Egyik legemlékezetesebb alakítását a Xantus János által rendezett Eszkimó asszony fázik című filmben (1983) nyújtotta: egy szerelmi háromszögben a siketnéma férj szerepében. Játszott a többi közt a Gazdag Gyula által rendezett, A kétfenekű dob című szatírában, a Jeles András rendezte Angyali üdvözletben, amelyben gyerekek játszották el Az ember tragédiáját, Gothár Péter Tiszta Amerika! című alkotásában, Elek Judit több filmjében (Tutajosok, Visszatérés – Retrace), a Koltai Róbert által rendezett, nagy sikerű Sose halunk meg című filmben, a Salamon András rendezte Zsötemben, Hajdu Szabolcs Fehér tenyér, Herendi Gábor Lora című filmjeiben.

A 2008-ban forgatott Mázli című vígjátékért és a Príma primavéra című filmdrámáért a legjobb színész alakításával díjazták. Szerepelt Török Ferenc Isztambul című filmdrámájában, Tóth Barnabás Akik maradtak című történelmi filmdrámájában és Horvát Lili több fesztiválon is díjazott, a felnőtté válás történetét elmesélő Szerdai gyerek, valamint Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmjében. A nézők televíziós sorozatokban is láthatták, mint a Hacktion és a Kossuth-kifli. Egyik legutóbbi filmes munkája 2022-ben a Szabó Mátyás rendezte Vándorló levelek című alkotás vak professzorának megformálása volt, aki egy gyermekmentést végző céget vezet.


6409ed009b93558ec787deeb.jpg
Eszkimó asszony fázik. Fotó: Jávor István
1980-ban rendezte első filmjét, az Alagútnak írója is volt.

Napjainkba ültette át Csehov Három nővérét, és filmre vitte a színházban nagy sikert arató Portugált. Rendezett operát, fellépett több klasszikus zenei előadáson: dolgozott a Budapesti Fesztiválzenekarral, ő állította először színpadra a Franz Kafka Átváltozás című novellája alapján született új magyar operát, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon Berlioz Faust elkárhozása című operáját rendezte. Rendezőként dolgozott Budaörsön, Miskolcon, Szombathelyen Zalaegerszegen. 2018 őszén Szegeden Závada Pál Az utolsó üzlet című darabjának ősbemutatóját állította színpadra.

Az évtizedek óta Pilisborosjenőn élő színész, aki egy nyilatkozatában azt mondta: „A hobbim maga az élet”, 2008 és 2016 között a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanított, ahol színész és fizikai-koreográfus-rendező osztályt is vezetett. Munkássága elismeréseként megkapta a Jászai Mari-díjat (1985), az érdemes művész címet (1997), 2006-ban pedig Kossuth-díjjal tüntették ki sokoldalú művészi pályája, film- és színművészeti alkotásokban nyújtott kiváló alakításai elismeréseként.

Nyitókép: Lukáts Andor. Fotó: Puskel Zsolt