fbpx

Lakatos Mónika: „Mind a kettő nyelv az enyém!” – podcast

Álomnagyi. Vagy ahogy az unokái hívják, mámi. Ha kell, hajnalig mesét sző nekik, énekel, táncol velük vagy az ágy alatt kuporogva bújócskázik. A zene az ő igazi nyelve. Vajon magyarul vagy cigányul szólal meg benne? És mi lenne, ha kedvenc zenekarával, az AC/DC-vel léphetne színpadra? A Mi lenne, ha… podcast e heti vendége Lakatos Mónika, a Romengo együttes Kossuth-díjas énekese.

Csodálatosan énekel: vérpezsdítően vagy szívhez szólóan, többnyire oláh cigány dallamokat. A magyar és a cigány hagyomány éppúgy az övé. 

Arra kérdésre, hogy mi lenne, ha nem a cigány közösséghez tartozna, azt válaszolja: „Sajnálnám, mert annyira erős ez a közösség. Az, hogy azt mondom, hogy cigány. Cigány vagyok. Az a hagyomány, amit képviselünk mi magunk, és amiben benne élünk, fontos és értékes. Ez hiányozna az életemből.” 

Azt mondja, hogy a kikapcsolódást az unokáival töltött idő jelenti számára.  

„Ha kell, ugrálok az ágyon, lefekszem a földre, elbújok az ágy alá. Bármire rá tudnak venni a kicsik.” 

A Magyar Kultúra Podcastok csatornáján jelentkező Mi lenne, ha… a Spotify mellett az Apple, a Google, az Amazon, a Podcast Addict, a Deezer és a Player FM felületein is elérhető. A következő epizód október 12-én érkezik, a vendég Pál András színész lesz. 

A rovat további cikkei