Érintsd meg a Levéltárat! címmel látássérülteknek indítanak élményalapú, taktilis épületséta-programot a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Országos Levéltárának Bécsi kapu téri épületében.

Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára a fehér bot világnapja alkalmából, csütörtökön tartott budapesti sajtóeseményen elmondta: a kulturális értékekhez minden magyar állampolgárnak hozzá kell férnie, ehhez pedig fel kell használni a legkülönfélébb innovációs lehetőségeket.

„Azoknak az embertársainknak, akik képességeik alapján ki vannak abból zárva, hogy élvezzék ezt a szemet gyönyörködtető épületet, kötelességünk lehetőséget biztosítani arra, hogy találkozhassanak azokkal a gyönyörű falfestményekkel és dekorációkkal, melyeket ez az épület kínál” – fogalmazott Vincze Máté, aki stratégiai célkitűzésnek nevezte a kulturális akadálymentesítést.

Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója elmondta, hogy a projekt részeként tematikusan kiválasztották az épület bizonyos szekkóit, amelyeket a látássérültek tapintással ismerhetnek meg különleges tablókon. A MNL történész-leváltáros munkatársainak segítségével a látássérült látogatók megismerhetik az épület történetét és annak rejtett történelmi kincseit. Az élményalapú épületséta során az egyedi, speciálisan a látássérültek számára készített tablókon az épületnek a magyar történelem egy-egy kiemelkedő eseményét felvonultató szekkóját mutatják be.

A látássérülteknek egyúttal a jövőre 100 éves épület egyedülálló tereit és épületelemeit (szobrok, rácsok, ablakok, ládák) is alkalmuk lesz érintés útján megtapasztalni.

Emellett olyan tárgyakat és eszközöket vehetnek kézbe és ismerhetnek meg, melyek ízelítőt adnak a Magyar Nemzeti Levéltár gyűjteményéről és a levéltári munkáról. Összeállítottak egy „képeskönyvet” is, amely a magyar írásbeliséget, a törvényhozást és a kultúrát hivatott bemutatni.

A Magyar Nemzeti Levéltár 2019 tavaszán állapodott meg a színházi, filmes és turisztikai területen nagy tapasztalattal rendelkező 90 decibel Projekttel egy kulturális program kidolgozásáról, amelynek részeként látássérülteknek teszik elérhetővé és látogathatóvá a Bécsi kapu téri épületet és annak gyűjteményét, tárait. A pandémia miatt most nyílt lehetőség a projekt megvalósítására.

A látássérült érdeklődők számára előzetes bejelentkezéssel október 24-től indulnak a vezetett séták.

A képen a Magyar Nemzeti Levéltár műemlék épületének főbejárata a Budai Várban, a Bécsi kapu tér 2–4. szám alatt, amely Pecz Samu tervei alapján épült az 1910-es években, romantikus-historizáló stílusban. Fotó: MTVA/Bizományosi/Jászai Csaba