fbpx

Latin-amerikai grafikusok alkotásai a Pécsi Galériában

Fiesta Grafica címmel 9 latin-amerikai ország 26 grafikusának 180 alkotása látható a baranyai megyeszékhely belvárosában lévő Pécsi Galériában csütörtöktől.

A galériát üzemeltető Zsolnay Örökségkezelő NKft. közleménye szerint még soha nem mutatkozott be Magyarországon egyszerre ennyi latin-amerikai művész. A november 14-ig látható pécsi tárlatra a párizsi Latin-Amerika Ház kiállítási anyaga érkezik a Tangóünnep alkalmából.

A tárlaton egy távoli világ erőteljes érzelmekben gazdag színeit villantják fel argentin, brazil, kolumbiai, kubai, ecuadori, mexikói, paraguayi, perui és uruguayi művészek eredeti képgrafikáin és plakátjain keresztül.

Az alkotásokon − például színházi vagy filmplakátokon − a féktelen életigenlés és az élet árnyoldalainak és végességének párhuzamos együttélése, az erőteljes politikai vélemény kifejezése, a latin-amerikai életérzés és életfilozófia káprázatos színekkel tárul fel. Egyéni alkotók és alkotócsoportok is bemutatkoznak az országok hamisítatlan latin hangulatát is megidéző installációs térben.

A kiállítás kurátora Michel Bouvet francia grafikusművész, aki közel harminc éve rendszeresen dolgozik latin-amerikai országokban kiállítóként, kurátorként, nemzetközi grafikai biennálék zsűritagjaként, és Daniel Lefort, aki Franciaország közép-amerikai, paraguayi, perui és uruguayi kulturális tanácsadójaként dolgozik. Az anyagból a párizsi Latin-Amerika Házban 2019-ben rendeztek kiállítást.

A tárlatot most a Pécsi Tangóünnep részeként láthatja a baranyai megyeszékhely közönsége. A rendezvénysorozat programjában szeptember 20. és 22. között a Művészetek és Irodalom Házában argentin filmeket vetítenek, kerekasztal-beszélgetéseket tartanak, továbbá a rendezvény zárásaként szeptember 23-án egy nagyszabású tangóshowt is rendeznek a pécsi főtéren.

Nyitókép: a Pécsi Galéria Instagram-oldala

A rovat további cikkei