Lazar_utca_sarok
Lázár utca – Dr. Rapcsák András út (Szentesi utca) sarok, Tárkány palota, 1928.
Fotó: Fortepan

A Bernátsky Ferenc történész-muzeológus által összeállított kiállítás bemutatja azokat az épületeket ? a polgárok, a gazdák és az iparosok házait, a külváros vályogházait, valamint az üzleteket és a malmokat ?, amelyek egykor meghatározták a város arculatát.

A Szücs Ferenc és két ismeretlen fényképész által az 1960-as években és az 1970-es évek elején készített felvételeken látható épületek között akad, amelyet már lebontottak, többet jelentősen átalakították, néhány pedig a mai napig megőrizte eredeti homlokzatát. Az érdeklődők felismerhetik az egykor az Ady Endre utcán állt Solti-malmot, melyet nem sokkal a fotózás után lebontották, hogy helyén felépítsék a Munkásőrség székházát, de látható kép Steiner Ferenc tornyos házáról és egy cigány putriról is.

Egy másik, ismeretlen fényképész által az 1970-es évek elején készített sorozat képein látható, amint a Csúcs városrészben a házak homlokzatát igyekeznek karbantartani, néhol már az épületek korszerűsítésére is sor került, a falakat kőpor vakolattal borították, az ablakokat nagyobbakra cserélték, a lábazatot alászigetelték, a kerítést pedig már betonelemekből készítették.

Forrás: MTI

(Képünk illusztráció.)